Насіров найбагатший серед керівників найвищих органів влади - Transparency

Вівторок, 23 червня 2015, 13:46

Найбагатшим виявився голова Державної фіскальної служби Роман Насіров - він задекларував 4,8 мільйона гривень.

Такі дані після проведення аналізу декларацій про доходи і майно за 2014 рік керівників найвищих органів правоохоронної системи та судової влади України озвучили на прес-конференції експерти Transparency International Україна, повідомляє "Укрінформ".

"Найбагатшим з них виявився голова ДФС Роман Насіров - він задекларував 4,8 мільйона гривень. Його заступник Костянтин Лікарчук опинився на другому місці в рейтингу багатіїв - 2,9 мільйона гривень", - сказав Якимчук.

У міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, судді Конституційного суду Олександра Тупицького, першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського доходи також перевалили за мільйон. Останній також лідирує в хіт-параді найбільших власників житлової площі - він задекларував 2,2 тисячі квадратних метрів житла.

Реклама:

Міністр оборони Степан Полторак минулоріч отримав подарунків, призів та виграшів майже на півмільйона гривень.

Він додав, що Transparency International проаналізувала близько 250 декларацій чиновників за 2014 рік, окрему увагу приділивши аналізу близько 70 декларацій правоохоронців і суддів.

Водночас найбільшу суму на рахунках у банку має секретар РНБО Олександр Турчинов - 11,4 мільйони, а найбільшу кількість автомобілів задекларувала дружина заступника міністра внутрішніх справ Василя Паскала - Mitsubishi Pajero, Mercedes-Benz і дві Chevrolet Niva. 

За словами Якимчука, вивчення декларацій чиновників показало тотальний конфлікт інтересів між обов'язками публічних службовців та їх особистими інтересами, а також невідповідність зарплат багатьох високопосадовців їх витратам. "Арсен Аваков, маючи дохід у 1,29 мільйони грн взагалі не задекларував транспортних засобів.

Також не мають на чому їздити містом ні генпрокурор Віктор Шокін із сукупним доходом у 950 тис. грн, ні голова Конституційного суду Юрій Баулін, який отримав минулого року 608 тис. грн. Натомість Олег Гладковський, перший заступник секретаря РНБО, не має квартири, зате у членів його сім'ї - цілих шість", - наголосив експерт.

Окремо він згадав про заступника голови Державної прикордонної служби Олега Бляшенка, який задекларував найменшу серед усіх високопосадовців річну зарплатню у 26152 грн, при цьому маючи дві квартири і три автомобілі.

Перевищують витрати над доходами і у першого заступника голови Державної виконавчої служби Агії Ахундової, яка у 2013 році при доході у 84 тис. грн виплатила 152 тис. грн по кредиту та 55 тис. грн на добровільне страхування.

У свою чергу голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов наголосив, що до заповнення та оприлюднення декларацій чиновники ставляться вкрай безвідповідально.

"Нам довелося надсилати запити у прокуратуру, щоб деякі міністерства і державні агентства нарешті почули нас і надали декларації своїх очільників. І все одно близько третини декларацій сповнені математичних прорахунків, неузгодженостей або помилок", - сказав Марусов.

Його слова підтвердив Якимчук, який поскаржився, що Верховний суд України взагалі відмовився надати декларації суддів, посилаючись на захист персональних даних. "На сайті вони оприлюднили лише текстові дані і ми не маємо змоги перевірити їх правдивість", - наголосив координатор проекту "Декларації без декорацій".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: