"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яресько розповіла, що запропонувала кредиторам

П'ятниця, 19 червня 2015, 19:46

Україна обговорює з кредиторами можливість випуску в процесі реструктуризації інструменту відновлення вартості, що компенсуватиме втрати кредиторів від списання боргу у разі, якщо економіка відновлюватиметься швидше, ніж прогнозувалося.

Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько, передає "Інтерфакс-Україна".

"Інструмент відновлення вартості - це саме те, про що ми говоримо", - сказала вона під час відеоконференції на "Українському інвестиційному дні", організованому інвестиційною компанією Concorde Capital в Нью-Йорку.

Яресько наголосила, що Україна, як і раніше, націлена на досягнення спільної з кредиторами угоди про реструктуризацію.

"Я думаю, що введення елемента відновлення вартості - це те, що може допомогти нам досягти угоди на основі консенсусу", - сказала вона.

Реклама:

За її словами, були розбіжності за оцінками темпів майбутнього повернення до зростання, і якщо нинішні оцінки занадто консервативні, то інструмент відновлення вартості допоможе подолати цей розрив.

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в Мінфіні, пропозицію про запровадження інструменту відновлення вартості для власників облігацій у разі, якщо ситуація в Україні поліпшуватиметься швидше, ніж зазначено в прогнозах програми EFF, за підтримки МВФ, міститься в оновленій пропозиції, яку направила Україна в п'ятницю кредиторам для прискорення переговорів щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу.

Нова пропозиція базується на нещодавно погіршених макроекономічних прогнозах і передбачає значне зменшення основної суми боргу, строку погашення боргу і зміну купона, що забезпечить досягнення прийнятного боргового навантаження в середньостроковій перспективі, зменшення тиску на платіжний баланс і зниження потреби у фінансуванні, нагадали в Мінфіні.

"Міністерство закликає комітет кредиторів негайно сісти за стіл переговорів, щоб досягти згоди щодо реструктуризації", - наголошує українське фінансове відомство.

Яресько наголосила, що вирішення проблеми українського зовнішнього боргу без його списання відсутнє, і з приводу цього існує широкий міжнародний консенсус думок МВФ та інших міжнародних організацій.

Раніше міністр фінансів уточнював, що йдеться про списання близько 40% основної суми боргу.

Експерти ринку боргових зобов'язань раніше зазначали, що може йтися про прив'язані до ВВП інструменти, випуск яких надасть можливість кредиторам зберегти шанси на мінімізацію списання українського боргу у разі більш швидкого відновлення економіки країни і водночас задовольнить закладені у програму МВФ вимоги до реструктуризації.

Як повідомлялося, Україна направила комітету кредиторів оновлену пропозицію щодо реструктуризації держборгу.

Як відомо, голова МВФ Крістін Лагард заявила, що Україна може отримати другий транш макрофінансової допомоги навіть у тому випадку, якщо переговори щодо реструктуризації заборгованості не будуть завершені вчасно.

Відзначимо, що раніше міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що наступний другий транш МВФ Київ може отримати в липні.

Також за її словами, реструктуризація не є необхідною умовою для траншу від МВФ.

У свою чергу, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що борги перед приватними кредиторами повинні бути реструктуризовані.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!