"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укренерго" втратила від анексії Криму мільярди гривень - глава компанії

Понеділок, 15 червня 2015, 11:00

Втрати НЕК "Укренерго" від анексії Криму Росією оцінюються в мільярди гривень.

Про це повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в.о. директора НЕК Юрій Касіч.

"Всі документи, які від нас вимагалися, ми передали. Попередньо втрати "Укренерго" від анексії Криму ми оцінюємо на рівні 1,44 млрд грн. Але це ще не та сума, яку можна виставляти, тому що це або залишкова вартість, або оцінка незрозуміло якого року. Якщо оцінити сьогодні, то ця сума буде в рази більше, навіть без урахування втраченої вигоди", - сказав він.

Касіч нагадав, що крім електроенергетичних об'єктів "Укренерго" з анексією Криму втратило бази відпочинку та навчально-тренувальний центр, де навчався весь оперативний персонал "Укренерго".

Реклама:

"За багатьма об'єктами дуже важко оцінити втрати в прямому грошовому обсязі. Наприклад, навчально-тренувальний центр "Геліотерм", де навчався весь оперативний персонал "Укренерго", а також частково енергопостачальних та генеруючих компаній. Цей центр на південному узбережжі Чорного моря дуже добре укомплектований з погляду навчання, комп'ютерних класів, а також відпочинку та спорту. У "Укренерго" в Криму також залишилися дві величезні бази відпочинку, в яких раніше порожніх місць фактично не було", - додав в.о. директора.

Касіч також уточнив, що поставки електроенергії з материкової частини України на півострів у січні-травні поточного року становили близько 2 млрд кВт-год. Контракт передбачає постачання до 550 млн кВт-год на місяць.

Як повідомлялося, в середині травня перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова повідомила, що сума збитків Україні від втрати підприємств у Криму становить близько 1 трлн грн.

За її словами, у списку позову фігурують близько 4 тис. підприємств, які втратили майно внаслідок анексії Криму Росією.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, яке знаходиться в управлінні Міністерства палива та енергетики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: