Телеканали почали маскувати російський контент

Четвер, 11 червня 2015, 20:36

Національна рада з питань ТБ і радіомовлення 5-9 червня провела моніторинг мовлення українських телеканалів після набрання чинності закону про заборону показу фільмів і серіалів, що містять пропаганду Росії.

Про це повідомив ЕП член Нацради Владислав Севрюков.

З 4 червня 2015 року під заборону потрапив контент, вироблений в Росії після 1 січня 2014 року. Крім цього, законом забороняється розповсюдження та показ фільмів з вмістом пропаганди держорганів Росії і радянського КДБ, а також таких, що виправдовують анексію Криму і захоплення Донбасу, починаючи з 1991 року.

У ході моніторингу з'ясувалося, що ряд телеканалів намагається уникати заборони, застосовуючи різні хитрощі.

Реклама:

Всі телеканали демонструють фільми з прокатними посвідченнями. Їх видає Держкіно.

Зараз Держкіно, згідно з нормами закону, що вступили в дію, вже не повинно видавати прокатні посвідчення на згаданий заборонений контент, а старі прокатні посвідчення - відкликати.

"Керуючись цією логікою ми з вами вже не зможемо побачити на телеекранах заборонений контент", - відзначає Севрюков. Але деякі телеканали, за його словами, "ріжуть титри".

"І ми не можемо визначити, якого року була показана серія того чи іншого серіалу, хто його виробник", - зазначає член Нацради. Наприклад, серіал "Кухня" до 2014 року дозволений. А серії після цієї дати вже заборонені. Така ж ситуація з серіалами "Вороніни". Також були помічені маніпуляціями з серіями серіалів "Хороші руки", "П'ята Варта".

За словами Севрюкова, Нацрада підготувала листи до каналів "Україна", "Студія "1+1", "Новий", "ТЕТ" з проханням показати прокатні посвідчення щодо ряду фільмів. Так як визначити їх рік виробництва за допомогою моніторингу стало неможливо.

Паралельно регулятор звернувся до Держкіно і теж попросив надати інформацію про прокатні посвідчення картин, дані щодо яких їм не вдалося ідентифікувати.

Є й інші спірні моменти. Наприклад, один з героїв фільму "Легавий" на каналі ICTV є співробітником МВС СРСР. У законі про заборону показу органів радянської влади, є великий список різних органів тодішньої держбезпеки (ВЧК, ЧК, КДБ та інші).

А безпосередньо МВС СРСР в цьому списку відсутнє. "Тому ми попросили депутатів, які готували цей закон, додати туди цей орган", - зазначає Севрюков.

Севрюков нагадав, що за демонстрацію забороненого контенту телеканалу загрожує штраф 12,2 тисяч гривень за кожний випадок розповсюдження і 64 тисячі гривень - за кожний наступний випадок такого поширення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: