Мобільні оператори бояться захоплень обладнання на Донбасі

Середа, 10 червня 2015, 10:31

Українські оператори обіцяють, що мобільної блокади непідконтрольних територій не буде, але водночас учасники ринку побоюються захоплення обладнання на базі якого бойовики можуть створити власного оператора. 

Про це пише DW.

Як зазначається, з трьох основних українських операторів мобільного зв’язку: "МТС Україна", "life:)" та "Київстар" лише останній на початку лютого припинив роботу на контрольованих бойовиками територіях через фізичну неможливість продовження там своєї діяльності.

Як повідомив керівник відділу корпоративних комунікацій "Київстару" Петро Іванов, в окупованих містах Донбасу обладнання компанії захопили невідомі зі зброєю, а життя співробітників опинилося під загрозою. Тому компанія вирішила тимчасово призупинити послуги зв’язку до відновлення на Донбасі миру та порядку.

Реклама:

Однак призупинення діяльності компанією не завадило політикам звинуватити "Київстар", а разом і компанію "МТС Україна", у "мимовільній" допомозі Росії під час військового конфлікту.

З підозрами на їх адресу ще в лютому виступив нардеп Антон Геращенко, запропонувавши РНБО привернути увагу до діяльності компаній, які тією чи іншої мірою пов’язані з російським бізнесом, пише видання.

Однак, обидві компанії подібні закиди спростовують.

Зв'язок, звичайно, між бізнесом та походженням власників є. Тому, в усіх діях під час війни слід безпосередньо шукати і політичні мотиви", - зазначив голова Комітету економістів України Андрій Новак. Разом з тим експерт визнає відсутність доказів цих підозр.

Наразі на території бойовиків "ДНР" послуги мобільного зв’язку продовжують надавати "МТС Україна" та "life:)", який входить до групи СКМ. У "life:)" коментувати свої плани щодо обслуговування непідконтрольних Україні територій на Донбасі не захотіли.

В компанії "МТС Україна" у коментарі повідомили, що не мають намірів покидати територію Донецької області. Водночас й інвестицій у модернізацію мережі, в тому числі 3G покриття, до стабілізації становища в компанії поки не планують.

"Ми й надалі надаватимемо послуги всім своїм абонентам. Ми працюємо з підрядними українськими компаніями, виключно в українському законодавстві", - заявила голова відділу зв’язків із громадськістю Вікторія Рубан.

Інколи від пошкодження комунікацій в зоні бойових дій зникає зв’язок у мільйонів абонентів. Це породжує панічні чутки про припинення обслуговування.

Однак, про це не йдеться, зазначає речниця компанії.

Загальні втрати від руйнування телекомунікацій під час воєнних дій оцінюють у кілька десятків мільйонів гривень, каже Рубан. Попри це, у разі припинення діяльності на Донбасі, компанія зазнала б "суттєвих" збитків.

Не виключено, що якраз на захопленому обладнанні може розпочати роботу оператор зв'язку, появу якого нещодавно анонсували у "ДНР".

Ще у грудні подібні плани озвучували й в "ЛНР". Донецькі ж бойовики вже підшукують назву для оператора, який має запрацювати до кінця літа.

Експерти стверджують, що у разі появи, його діяльність буде поза правовим полем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: