Порошенко каже, боротьба з олігархами триватиме. Натякає на Фірташа і Ахметова

Середа, 6 травня 2015, 18:41

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості демонополізації, диверсифікації та деолігархізації енергетичного ринку як необхідних принципах забезпечення його безпеки.

Про це він розповів на засіданні РНБО у середу, інформує прес-служба президента.

Глава держави зазначив, що в паливно-енергетичному комплексі починають діяти європейські правила.

Президент поінформував про підписання днями закону "Про ринок газу", розробленого спільно з Європейським енергетичним товариством.

Реклама:

Порошенко наголосив: "Гарантую, що ніхто більше не потрапить в рейтинг "Форбс", знімаючи вершки з використання можливостей державних монополій, з традиційно-корупційного середовища в газовому секторі. Держава ні для кого не буде більше дійною коровою. Дикий капіталізм у цій галузі з прийняттям цього Закону, відповідних нормативних актів має закінчитися. Хочу, щоб це почули всюди: і в Києві, і у Відні".

"Саме в цьому напрямку слід розглядати і арешт 500 мільйонів кубів газу, який Генеральна прокуратура спільно з Міністерством внутрішніх справ здійснила у компанії Osthem", – додав глава держави.

За словами президента, це не є вибіркове ставлення. Раніше Верховна Рада прийняла закон "про 50+1 акцію", який дозволяє державі повернути під своє управління найбільшого монополіста у цій сфері компанію "Укрнафта".

"Сподіваюся, сьогодні ми ухвалимо рішення, які повернуть здоровий глузд, елементарний порядок і економічну конкуренцію на ринок електроенергії і тісно пов’язану з ним шахтарську галузь, яка потребує чіткого прозорого механізму ціноутворення на вугілля", – наголосив глава держави.

За словами президента, монополіям в електроенергетиці, так само, як і іншим монополіям, буде покладено край.

"А то вже "лампочку Ілліча" хоч бери та перейменовуй - настільки глибоко там все було приватизовано і сконцентровано", – зазначив Петро Порошенко.

"Політика деолігархізації і демонополізації цілком відповідає національним безпековим інтересам, і я впевнений в тому, що ні я, як президент, ні уряд, ні Верховна Рада від цього курсу не відмовляться, хто б і чим би не намагався Україну і мене, як Президента, шантажувати, - ні так званими шахтарськими батальйонами, дві третини з яких складали "тітушки", ні так званими приватними арміями, ні інформаційними диверсіями, які сьогодні намагаються запускати проти мене і проти України", - сказав Порошенко.

"Стояв, стою і стоятиму на сторожі національних інтересів. Незадоволення "потерпілих" я розумію, але не раджу чинити спротив. Державі слід віддати державне, а бізнес робити за рахунок власних приватних ресурсів, і не включати ані кредитні борги, ані видатки на приватні армії, ані видатки інші, які не мають відношення до собівартості, у вартість тони нафти, кубометра газу, вартість кіловат-години", - заявив глава держави.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: