Бізнес-партнер директора "прокладки" Януковича очолив держзавод та зливає мільйони своїм

Середа, 6 травня 2015, 09:28

Керівник держпідприємства "Дарницький вагоноремонтний завод" Євген Кузнецов, який нещодавно уклав новий договір з ТОВ "Прем’єр Лізинг" про викуп піввагонів, раніше мав спільний бізнес з керівником цієї фірми Андрієм Черніковим.

Про це йдеться в сюжеті "Наших грошей".

Як зазначається, до 2009 року Кузнєцов і Черніков разом володіли компанією "Метротранс", яка виграла на тендерах метрополітену та "Укрзалізниці" понад 65 млн грн.

Кузнєцов пробув в складі компанії аж до 2012 року, а наразі виконує обов’язки директора державного підприємства, яке перебуває в стані ліквідації.

Реклама:

За новим договором, що підписали колишні партнері по бізнесу, ДВРЗ погодилося виплатити "Прем’єр Лізингу" 311, 63 млн грн за 350 піввагонів, які були надані підприємству в лізинг ще два-три роки тому.

А саме, в 2012 році фірма зобов’язалася за 2 млрд грн поставити заводу 2000 піввагонів, щоправда, свої зобов’язання не виконала. Хоча і отримала аванс за повну партію - 98,7 млн грн.

Після зміни влади в країні в 2014 році ДВРЗ спробувало в судах розірвати контракт з "Прем’єр Лізингом", але програло справу.

Сума, яку тепер заплатить ДВРЗ за піввагони складається з двох частин. Це 82 млн грн залишкової вартості, і 228 млн грн - сума коефіцієнту коригування.

Коригування - це компенсація, яку захотіло "Прем’єр Лізинг" за ріст курсу долара в роки, коли воно зірвало поставку. Таким чином, вартість одного піввагона для ДВРЗ з урахування авансу складе 1,2 млн грн, хоча "Прем’єр Лізинг" свого часу купляв їх у ПАТ "Дизельний завод" по 700 тис грн.

Нагадаємо, ТОВ "Прем’єр Лізинг" в 2011 р. було зареєстроване на жителя села Білокуракине Луганської області Анатолія Пономаренка, а потім на киянина Андрія Чернікова, який значиться засновником понині.

У 2009 році Черніков очолював компанію "Укррослізинг", власність якої була оформлена на кіпрську компанію "Імпофірм Консалтінг Лімітед". Остання також виступала засновником ТОВ "Албента", близького до бізнес-групи народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Також "Прем’єр Лізинг" пов’язували з екс-президентом Віктором Януковичем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: