"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Накопичувальні пенсії почнуть отримувати за 25 років - експерт

Середа, 27 травня 2015, 20:53

На миттєве поліпшення ситуації в системі пенсійного забезпечення після ухвалення пакету законів, необхідних для реформи у цій сфері, сподіватися не варто.

Таку думку висловила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова у ході засідання "круглого столу", повідомляє "Укрінформ".

"Не треба обіцяти світле майбутнє відразу після прийняття закону. Пенсії (накопичувальні) почнуть отримувати через 25 років. Це перші, тому що пенсійний вік у нас 60 років, а 60 мінус 35, то раніше ніж через 25 років ніхто нічого не отримає", - сказала Лібанова.

Вона підкреслила, що перехідний період, коли будуть зменшуватися доходи і відповідно - бюджет Пенсійного фонду, буде приблизно удвічі довшим.

Реклама:

"Тому що розпочинається цей період тоді, коли перша працююча особа починає частину внесків сплачувати не до солідарного фонду, а до накопичувального. І закінчується він тоді, коли вмирає остання особа, яка отримує пенсію виключно із солідарної системи. Як не крути, але менше 50 років тут не виходить, і це треба розуміти",- сказала експерт.

За її словами, протягом 50 років держава муситиме компенсувати витрати перехідного періоду Пенсійному фонду України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!