Французи готові переробляти ядерне паливо з українських АЕС

Середа, 27 травня 2015, 18:49

Французька компанія Areva повідомила про технічну готовність переробляти відпрацьоване ядерне паливо з українських атомних електростанцій, вироблене російською компанією "ТВЕЛ", а також паливо американсько-японської Westinghouse.

Про це заявила виконавчий директор з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки Національної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Наталя Шумкова, передає УНІАН.

"Сьогодні представники Areva приїхали презентувати в "Енергоатомі" остаточний звіт з концептуального дослідження - можлива переробка на потужностях La Hague палива Російської Федерації і Westinghouse. Загальна відповідь - так. Тепер йдеться про нюанси, тобто яка буде логістика, скільки це буде коштувати, але це вже питання комерційного контракту", - сказала Шумкова.

При цьому вона відзначила, що компанії Areva для переробки відпрацьованого палива з українських АЕС не доведеться кардинально перебудовувати свої потужності.

Реклама:

"Було б дуже дорого, якщо б вони під нас реконструювали свої потужності", - сказала Шумкова.

За її словами, деталі звіту в Києві обговорюють представники всіх українських АЕС, а також робоча група фахівців із відпрацьованого ядерного палива і радіоактивних відходів.

"Ми, швидше за все, попросимо французьких колег звіт доопрацювати, оскільки не зовсім задоволені ступенем його опрацювання за окремими напрямами. Зокрема, за характеристиками відходів, які будуть нам повертатися, за ціновими параметрами переробки", - сказала виконавчий директор "Енергоатому" з ядерної та радіаційної безпеки.

Вона повідомила, що впродовж дня українські фахівці проведуть дискусію і приймуть рішення щодо деяких деталей звіту, після чого Areva може протягом місяця його доопрацювати.

Шумкова також відзначила, що після завершення доопрацювання звіту "Енергоатом" зможе запропонувати керівництву Areva визначити період, під час якого можна укласти контракт.

При цьому вона наголосила, що Areva розглядається як альтернативний постачальник послуг, оскільки відпрацьоване паливо економічно доцільніше направляти в Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні, яке планується ввести в експлуатацію в 2018 році.

"Якщо питання спорудження ЦСВЯП буде мати прогрес, який він мав останні півроку, то в 2018 році його буде здано в експлуатацію", - сказала Шумкова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: