Думка експерта: Відкриття ринку землі збільшить вартість оренди

Середа, 27 травня 2015, 17:50

Відкриття ринку землі збільшить конкуренцію, підніме вартість землі та рентних платежів.

Такої думки дотримується президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса.

"Бажання аграрних підприємств довічного мораторію розуміється саме собою, оскільки наразі середня вартість оренди гектару землі в Україні знаходиться на рівні 40-80 доларів, а в європейських країнах за це платять від 2 до 8 разів більше", - каже він.

На думку експерта, відкриття ринку землі збільшить конкуренцію, підніме вартість землі та, відповідно, рентних платежів.

Реклама:

"Чим більший ступінь лібералізації, тим вищий приріст ціни за умови врівноваженого законодавчого поля. За умови необтяжливого оподаткування державний бюджет може отримати суттєві надходження", - вважає Ліссітса.

"Зближення з країнами ЄС має відбуватися не на рівні політичного піару, а так, щоб кожен українець відчув це на собі. Президент України ініціював відкриту дискусію щодо впровадження ринку сільгоспземель в Україні, і ми його в цьому підтримуємо", - зазначає він.

За його словами, наразі з‘явилася історична можливість раз і назавжди покінчити з хаосом та корупцією у земельних відносинах, створити умови для покращення бізнес-клімату з ціллю залучення довгострокових іноземних інвестицій, стимулювання розвитку технологій, зрошення, розвитку інфраструктури, збільшення зайнятості на селі та забезпечення зростання добробуту сільських громад.

"Це все можна реалізувати лише з приватною власністю на землю. Цивілізований агробізнес вимагає відповідних правил гри та докладає зусиль, аби старі "схеми" не поверталися на ринок", - додав президент УКАБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: