"Сумихімпром" Фірташа бойкотує поставки сировини від Іршанського ГЗК

Середа, 27 травня 2015, 12:03

Іршанський ГЗК не може в повному обсязі виконати поставку ільменіту "Сумихімпрому", незважаючи на виграний тендер, який відбувся наприкінці квітня.

Про це пише Forbes.

Як зазначає видання, очікувалося, що до кінця нинішнього року Іршанський ГЗК щомісяця відвантажуватиме сумському держпідприємству 3–4 тис. тонн ільменіту.

Але у травні було відвантажено лише 500 тонн, і більше заявок на поставки не підтверджували. Зупинку закупівель іршанському постачальникові на "Сумихімпромі" пояснюють нестачею коштів.

Реклама:

Водночас на держпідприємство здійснює поставки інший виробник ільменітової сировини – Міжрічинський ГЗК, що входить до структури Group DF.

"Одержати детальне пояснення такої поведінки "Сумихімпрому" у Group DF учора не вдалося. Там лише повідомили, що не коментують ситуацію на підприємстві, оскільки воно державне і не входить до структури групи", - пише видання.

Цей інцидент негативно впливає на збутову діяльність підприємств ОГХК в Україні.

Раніше, коли Іршанський ГЗК разом із Вільногірським ГМК були в оренді у "Кримського титану" Дмитра Фірташа (до вересня 2014 року), левову частку продукції Іршанського ГЗК викуповував безпосередньо "Кримський титан", а також "Сумихімпром".

За повного завантаження ці підприємства щорічно потребували понад 400 тисяч тонн ільменіту.

Після анексії Криму поставки на "Кримський титан" із території України припинилися. Єдиним покупцем сировини Іршанського ГЗК залишився "Сумихімпром", якому необхідно більш як 120 тисяч тонн ільменіту на рік.

Сукупний випуск концентрату ільменіту на Вільногірському ГМК та Іршанському ГЗК 2013 року перевищив 640 тисяч тонн. 2014-го виробництво залишилося на схожому рівні.

Втрата таких покупців, як "Кримський титан" і "Сумихімпром", призвела до накопичення сировини на складах комбінатів.

"Наразі на підприємствах ОГХК накопичено обсяги тримісячного виробітку Вільногірського ГМК та Іршанського ГЗК", – повідомив директор держкомпанії Руслан Журило.

Зі збутом на Вільногірському ГМК ситуація складається вдаліше.

В ОГХК підтвердили відновлення домовленостей із російським ВСМВО "Авісма" про постачання ільменітового концентрату.

Після повернення в держвласність Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК восени минулого року "Об'єднаній гірничо-хімічній компанії" вдалося відновити торговельні зв'язки приблизно з 80% покупців.

Однак тепер ГЗК важко впоратися не тільки з реалізацією продукції. Актуальною є також проблема накопичення оборотних коштів: покупці сировини наполягають на суттєвому відстроченні платежу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!