"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Саудівська Аравія може відмовитися від використання нафти вже в 2040 році

Неділя, 24 травня 2015, 16:33

Саудівська Аравія, найбільший в світі експортер нафти, може вже в 2040 відмовитися від використання горючих корисних копалин.

Про це заявив саудівський міністр нафти Алі аль-Наїмі на конференції з питань зміни клімату в Парижі, пишуть "Ведомости" з посиланням на Financial taimes.

Також королівство планує стати "світовою державою в сонячній і вітряній енергетиці" і може в майбутньому почати експортувати електроенергію замість нафти.

"Ми в Саудівській Аравії визнаємо, що врешті-решт горючі корисні копалини нам не знадобляться. Я не знаю, коли це відбудеться - в 2040, 2050 або пізніше", - пояснив аль-Наїмі.

Реклама:

Але багато в енергетичній галузі вважають відмову від корисних копалин в 2040 дуже амбітною метою.

Саудівська Аравія - найбільший споживач нафти на Близькому Сході. Більше 25% видобутої нею сирої нафти (понад 10 млн барелів на день) використовується на внутрішньому ринку.

Причому в 2012 р фахівці Citigroup прогнозували, що при збереженні колишніх темпів зростання попиту на нафту Саудівська Аравія до 2030 може і зовсім стати її чистим імпортером.

У той же час аль-Наїмі визнав на конференції, що поки ще рано закликати до відмови від використання багатьох видів корисних копалин заради того, щоб не допустити зміни клімату.

Більше 1 млрд людей по всьому світу як і раніше не мають доступу до електроенергії, тому попит на корисні копалини ще багато років буде високим.

Треба більше працювати над пошуком таких способів спалювати нафту, вугілля і газ, щоб одержуваний при цьому вуглекислий газ не сприяв глобальному потеплінню, заявив міністр.

Саудівська Аравія, як і інші країни Перської затоки, довгий час говорить про наміри збільшити використання відновлюваної енергії.

Три роки тому саудівські чиновники оголошували про плани побудувати стільки сонячних електростанцій, щоб можна було експортувати вироблену на них електроенергію.

Але недавнє падіння цін на нафту породило серйозні сумніви в реалізації цих планів. Аль-Наїмі постарався їх розвіяти: "Я впевнений, що сонячна енергія буде навіть більш вигідною з економічної точки зору, ніж корисні копалини".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!