Медведєв погрожує судом у разі несплати Україною 25 мільярдів "комерційних боргів"

Середа, 20 травня 2015, 17:31

Росія звертатиметься до судів для стягнення комерційних боргів з України.

Про це прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сказав на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним, передає УНІАН.

Путін доручив Медведєву взяти під контроль виплату Україною боргу в 3 млрд доларів за євробондами.

У свою чергу, Медведєв заявив, що для РФ "небайдужа не лише доля суверенного боргу, але й доля комерційної заборгованості - це близько 25 млрд доларів".

Реклама:

За його словами, значна частина цієї заборгованості була надана Україні з боку російських комерційних банків, де основним акціонером є держава. "Тому ми у будь-якому випадку повинні стежити, що там відбувається", - сказав Медведєв.

Він наголосив, що навіть у випадках, коли акціонером не є Росія, то йдеться про найбільші банки РФ.

"По суті - це оголошення дефолту, одночасно з оголошенням форс-мажору, за відповідними зобов'язаннями. У цій ситуації і Російська держава, і російські комерційні банки повинні на все це адекватно відреагувати. Принаймні, щодо комерційної заборгованості, якщо таке рішення буде ухвалене, необхідно буде використовувати усі можливі засоби захисту, включаючи судові", - заявив Медведєв.

Як повідомлялося, екс-президент України Віктор Янукович у грудні 2013 року домовився, що Росія надасть Україні 15 млрд доларів кредиту. До своєї втечі з України Янукович і його уряд встигли отримати від Москви 3 млрд доларів.

19 травня 2015 року Верховна Рада надала Кабінету міністрів право запроваджувати мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам, обмеживши термін прийняття такого рішення 1 липня 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!