Україна має бути готова оголосити дефолт - екс-голова Держказначейства США

Понеділок, 18 травня 2015, 14:07

Колишній секретар Державної казначейської служби США Ларрі Саммерс виступає за скорочення зовнішнього боргу України.

Про це професор Гарвардського університету пише у статті для The Financial Times, повідомляє "Укрінформ".

"Найближчим часом Україна, міжнародна спільнота та її кредитори мають досягти згоди, що робити з боргом країни. Причини для скорочення боргу є не менш серйозні, ніж в будь-якому попередньому випадку, за яким я спостерігав за останню чверть століття. Те, як саме це питання буде вирішено, скаже багато про те, наскільки насправді міжнародна спільнота готова допомагати Україні та протидіяти російській агресії", - цитує його прес-служба Міністерства фінансів України.

За словами Саммерса, МВФ дав зрозуміти, що для забезпечення сталих (державних) фінансів Україна має зменшити поточні платежі з обслуговування боргу й уникнути надмірного нагромадження боргів протягом наступних п'яти років.

Реклама:

Водночас, на думку експерта, український борг ще недостатньо великий для того, щоб його зменшення стало загрозою для світової фінансової системи.

"Чому ж тоді не створити прецедент, що якщо ти під великі відсотки позичаєш країні, яка потім зазнає вторгнення, не варто очікувати, що тобі повністю повернуть твої кошти за рахунок платників податків по всьому світові?".

"Отже, борг України має бути зменшено. Чи це станеться? Не дивлячись на вагомість аргументів, поки що це не ясно. Кредитори України - на чолі з інвестиційною компанією Franklin Templeton і за активної підтримки кількох менеджерів найбільших американських фондів, що так соромляться своєї егоїстичної та неконструктивної позиції, що навіть уникають публічної ідентифікації, - грають у жорстоку гру та відмовляються від будь-якого списання".

Саммерс зазанчає, що з істотною групою таких "безбілетників" інші тримачі боргів, включаючи росіян, також не погодяться на списання.

У той же час, підкреслює Саммерс , "для платників податків по всьому світу має бути неприйнятним, аби їх грошима ризикували, надаючи позики Україні, яка, при цьому, буде планувати повністю повернути кошти її кредиторам. МВФ та національна влада мають вказати непокірним кредиторам на їх безвідповідальну поведінку".

Неспроможність міжнародних кредиторів йти на зменшення боргового навантаження України, зазначає він, стане підтвердженням того, що приватні інтереси мають занадто великий вплив на публічну політику міжнародної спільноти, яка засуджує російську агресію.

"Якщо необхідно, Україна має бути готова оголосити дефолт та не виконувати свої зобов'язання, а міжнародна спільнота має чітко заявити, що вона буде продовжувати допомагати Києву. В такому контексті у кредиторів не буде іншого вибору, окрім як прийняти економічну реальність ситуації", - резюмував екс-голова Держказначейства США.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: