"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" не очікував, що Україна налагодить реверс газу з ЄС - депутат Держдуми

Субота, 16 травня 2015, 11:14

"Газпром" не очікував, що НАК "Нафтогаз України" вдасться за короткий час налагодити реверсні постачання газу з ЄС, що призвело до різкого падіння частки російського газового гіганта на українському ринку.

Таку думку на прес-конференції в Києві висловив депутат Держдуми РФ, екс-віце-президент нафтової компанії "ЮКОС" Ілля Пономарьов, передає УНІАН.

За його словами, успіхи України на шляху до енергетичної незалежності дуже високі.

"Ніхто в Москві не очікував, що вдасться настільки швидко реалізувати програму з переорієнтації на постачання газу реверсом з Європи, хоча це газ того ж "Газпрому". Але "Газпром" реально поставлено в ситуацію цугцвангу, коли він нічого з цим зробити не може, тому що перша спроба задушити ці поставки через Словаччину ні до чого не призвела", - сказав Пономарьов.

Реклама:

На думку російського політика, дії "Газпрому", продиктовані Кремлем, спрямовані на обмеження постачань газу європейським клієнтам, щоб не допустити імпорт "блакитного палива" з ЄС в Україну, надають негативний вплив на економіку Росії.

"Загальний обсяг поставок "Газпрому" в Європу скорочується. Я вважаю, те, що робить путінська влада з точки зору довгострокових інтересів Росії - це просто злочин", - підкреслив Пономарьов.

У той же час, присутній на прес-конференції колишній уповноважений президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський зазначив недостатні зусилля уряду щодо розширення реверсних поставок газу з ЄС.

"Якби у нас був великий реверс (газу зі Словаччини), то можна було показати дулю в кишені "Газпрому", і говорити з ним зовсім іншою мовою", - сказав Соколовський, додавши, що на сьогоднішній день технічні можливості імпорту природного газу з ЄС не дозволяють Україні повністю відмовитися від послуг "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: