"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна й СОТ поговорять про додатковий імпортний збір

П'ятниця, 15 травня 2015, 14:46

Україна та Світова організація торгівлі домовилися про чергові консультації щодо введеного країною додаткового імпортного збору в розмірі 5-10% 11 червня.

Про це повідомило Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Представники міністерства 27-29 квітня взяли участь у засіданні Комітету СОТ щодо обмежень, на якому обговорювали додатковий імпортний збір, уведений з метою поліпшення платіжного балансу. У засіданні брали участь представники зацікавлених країн-членів СОТ.

Під час консультацій українська делегація представила позицію щодо причин і обгрунтування необхідності введення такого збору, роз'яснила заходи із стабілізації платіжного балансу.

Реклама:

Представник Міжнародного валютного фонду поінформував про розпочаті в Україні реформи, причини й наслідки економічної кризи в країні, заходи із стабілізації платіжного балансу та укладання розширеної програми співпраці України й МВФ, а також про прогнозовані оцінки економічної ситуації в 2015-16 роках.

Як зазначає МЕРТ, більшість країн-членів СОТ визнали погіршення ситуації з платіжним балансом в Україні. Представники окремих країн наголосили, що додатковий імпортний збір створює додаткове навантаження на їхніх експортерів, і закликали Україну припинити дію збору не пізніше кінця 2015 року.

Як повідомлялося, Україна 25 лютого у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу ввела додатковий імпортний збір на імпорт, окрім критичного, прописаний у прийнятому парламентом наприкінці 2014 року за пропозицією уряду закон "Про стабілізацію платіжного балансу України".

Додатковим імпортним збором за ставкою 10% обкладаються готові харчові продукти; продукти, жири й олії тваринного та рослинного походження; алкогольні й безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живі тварини.

Під 5% збір підпадають усі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент зарахував більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: