Менеджмент 4 банків вкрав 6 мільярдів гривень "рефінансу" - СБУ

П'ятниця, 15 травня 2015, 12:50

Співробітники Служби безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою за останній час викрили факти розкрадання менеджментом чотирьох українських банків близько 6 мільярдів гривень коштів рефінансування Нацбанку.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Як зазначається, найбільшу суму розтрати коштів НБУ у розмірі 4,3 млрд здійснили службові особи однієї з цих банківських установ.

"Встановлено, що посадові особи банків задіяли кілька шахрайських схем для розкрадання грошей. Зокрема, всупереч умовам отримання рефінансування, менеджмент банківських установ для виведення коштів кредитував підконтрольні та фактично збанкрутілі комерційні структури і скуповував на гроші Нацбанку "сміттєві" цінні папери", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Крім того, зловмисники використовували махінації із заставною нерухомістю, протиправно виводячи її з активів банків.

"На сьогодні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію та розпочав процедуру ліквідації цих банків, тож усі виплати вкладникам здійснюються за його рахунок", - повідомляє СБУ.

"Генеральною прокуратурою за матеріалами Служби безпеки України за фактом розкрадання коштів у кожному з банків відкриті кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії", - йдеться у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: