FT: Переговори України з кредиторами досягли точки кипіння

Середа, 13 травня 2015, 12:52

Переговори щодо реструктуризації 23 мільярдів доларів боргу України досягли точки кипіння після різкої заяви Мінфіну в бік комітету найбільших кредиторів.

Про це пише ZN.UA з посиланням на газету The Financial Times.

Мінфін у заяві зазначив, що "стурбований підходом комітету кредиторів" і "відсутністю готовності брати участь у переговорах". Жорсткі слова прозвучали на тлі зростаючих очікувань ринку, що переговори з реструктуризації, швидше за все, розтягнуться на все літо.

Видання пише, що Україна, стикаючись з несхваленням кредиторів, продовжує вимагати списання боргу і розстрочки погашення, щоб заощадити 15 млрд доларів протягом наступних чотирьох років. Це є частиною домовленості з МВФ.

Реклама:

Переговори між міжнародними інвесторами та урядом, схоже, зайшли в глухий кут, наголошує FT.

Група найбільших кредиторів України, які раніше у вівторок заявила, що "готові і згодні підтримати розумну реструктуризацію боргу України", не побачили "ніякої істотної взаємодії" з боку уряду.

У свою чергу міністр фінансів Наталія Яресько напередодні заявила, що минулого тижня "запропонувала обговорити ситуацію безпосередньо з одним відомим членом комітету щоб прискорити і сфокусуватися на переговорах". Проте, за її словами, отримала відповідь, що кредитори недоступні для розмови з нею.

У свою чергу, комітет кредиторів відмовився коментувати заяву Міністерства фінансів України.

Міністерство фінансів розпочало консультації з кредиторами в березні і розраховує досягти рішення протягом двох місяців.

Україна очікує економії 15,3 млрд доларів в результаті переговорів з кредиторами. В тому числі Київ розраховує заощадити 5,2 млрд доларів в 2015 році, 3,4 млрд доларів  - у 2016, 4,4 млрд доларів - у 2017 і 2,3 млрд доларів - в 2018 році.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що повинні бути реструктуризовані зобов'язання на 23 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!