"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У "Нафтогазі" пояснили "шалені цифри" дефіциту - ЗМІ

Неділя, 5 квітня 2015, 15:09

В опублікованій "Нафтогазом" аудованій звітності за 2012-2013 роки аудитори також торкнулися питання одвічного дефіциту НАКу, нескінченних емісій статутного фонду, облігацій, які емітувалися, вносилися в статутний фонд, а потім продавалися, як правило, Нацбанку.

Про це пише ZN.UA.

"В той самий час суму облігацій внутрішньої держпозики, отриманих компанією в обмін на емісію нових акцій, можна частково розглядати як покриття компенсації різниці у цінах, однак не існує правової бази або документів, які б підтверджували це твердження, і немає також акта звірки або аналогічного документа, підписаного між Компанією та урядом України, у якому була б зазначена сума компенсації різниці у цінах", - йдеться у звіті.

Як результат, компанія має значні накопичені збитки та завищену вартість акціонерного капіталу, пише видання.

Реклама:

У 2014 р. згідно із законом "Про держбюджет на 2014 рік" компанія здійснила емісію нових акцій на суму 96609 мільйонів гривень для уряду України в обмін на облігації внутрішньої державної позики із терміном погашення у 2018-2024 рр. та відсотковими ставками 12,5-14,3% річних.

Компанія також зареєструвала збільшення свого акціонерного капіталу на суму 6000 млн грн із незареєстрованого акціонерного капіталу, який існував станом на 31 грудня 2013 р, йдеться у звіті.

Очікувана різниця у цінах розраховується як різниця між справедливою ціною імпорту та цінами, встановленими НКРЕКП на газ, реалізований компаніям, що виробляють тепло, та призначений для продажу населенню.

"Якби компанія розрахувала різницю у цінах за сумами, фактично сплаченими "Газпрому", то очікувана різниця у цінах за 2013 і 2012 рр. склала б 20753 мільйони гривень та 18 707 мільйонів гривень, відповідно", - кажуть аудитори.

За словами заступник голови правління "Нафтогазу" Коновця, "існує і безліч інших чинників", що впливають на формування дефіциту власних коштів НАК "Нафтогаз України", крім основного чинника - збитків від реалізації імпортованого природного газу для населення і ТКЕ (для виробництва теплової енергії для населення).

Він зазначає, що для "Нафтогазу" також збитковий сегмент зберігання природного газу, "оскільки послуги по зберіганню надаються за тарифами, які встановлює НКРЕКП і які не покривають повної собівартості цих послуг".

При цьому зазначені збитки частково перекриваються прибутком від реалізації газу іншим категоріям споживачів і прибутком за іншими сегментами (транспортування газу, переробка сирої нафти і газового конденсату, транспортування нафти та ін).

Сукупно валовий збиток від всіх видів діяльності у 2013 році становив 1,283 млрд грн.

Крім того, каже він, "Нафтогаз" отримує інші доходи та несе інші витрати, безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції та наданням послуг, наприклад, сплачуються відсотки за користування кредитами. З урахуванням цих доходів і витрат чистий збиток компанії склав 17,957 млрд грн.

"Як бачимо, поки не згадувалася підтримка з державного бюджету у вигляді переданих в акціонерний капітал облігацій. Це тому, що передача ОВДП у статутний капітал не відображається у звіті про прибутки і збитки, а сам чистий збиток не є дефіцитом грошових коштів, хоча і має безпосередній вплив на його формування", - говорить Коновець.

Щоб розібратися з формуванням дефіциту, пояснює заступник голови "Нафтогазу", слід звернутися до іншого документу - Консолідованого звіту про рух грошових коштів.

У ньому Коновець звертає увагу на так звані зміни в оборотному капіталі: "- зменшення запасів - 10,015 млрд грн, це означає, що протягом 2013 р. колишнє керівництво "Нафтогазу" спустошило підземні сховища на 6,4 млрд кубометрів природного газу.

Тобто обсяг використаного в опалювальний період газу з ПСГ не було поновлено протягом літнього періоду, але це дало змогу "заощадити" кошти; - заощадженню "сприяло" і збільшення торгової кредиторської заборгованості - 17,448 млрд грн, що стало наслідком нерозрахунків із постачальниками, передусім із ВАТ "Газпром" за поставлений природний газ; - з іншого боку, відбулися події, які вплинули на відплив грошових коштів.

Дебіторська заборгованість, перш за все заборгованість споживачів перед "Нафтогазом", збільшилася на 9,809 млрд грн. Ще 12,73 млрд грн компанія не отримала в 2013 р. за послуги транзиту, бо ці гроші "Газпром" виплатив у попередні роки.

Частину цього авансу "Нафтогаз" "відпрацьовував" аж до осені 2014 р.

Таким чином, з урахуванням змін в оборотному капіталі та сплаченого податку на прибуток чисті грошові кошти від операційної діяльності становили 7,155 млрд грн. На фінансування інвестиційної діяльності (в основному фінансування капвкладень) було витрачено 3,231 млрд грн.

Крім того, у "Нафтогаз" у 2013 р. були зобов'язання щодо сплати відсотків за кредитами - 6,7 млрд грн і погашення позик (кредитів) - 22 млрд грн та частини прибутку 45 млн грн.

Таким чином, дефіцит власних грошових коштів НАКу (який можна порівнювати із згаданим дефіцитом компанії 2014 р. - 107 млрд грн) у 2013 р. становив 25 млрд грн і був погашений за рахунок таких джерел: - чисті надходження від ОВДП, переданих до статутного капіталу, - 5,824 млрд грн (було передано облігацій на 6 млрд грн, при цьому фактично компанія отримала 5,824 млрд, оскільки облігації реалізовувалися з дисконтом); - залучення позик (кредитів) - 19,483 млрд грн".

Що стосується дефіциту "Нафтогазу" в 2014 р., то, за словами Коновця, аудит консолідованої фінансової звітності триває.

"Але вже зараз можна сказати, що більша частина дефіциту грошових коштів компанії була спричинена погашенням зобов'язань, що виникли у минулих роках: сплатою євробондів, оплатою боргу перед "Газпромом" за придбаний у 2013 р. газ, "відпрацюванням" авансу від "Газпрому" за транзит природного газу територією України", - резюмував Коновець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: