Держава не може контролювати, куди йде мільярдний "рефінанс" "Приватбанку" - ЗМІ

Неділя, 5 квітня 2015, 10:50

Проблема багатомільярдного рефінансування найбільшої в Україні фінустанови "Приватбанк" є неоднозначною.

Про це пише ZN.UA.

Як пише видання, якщо фінустанова об'єктивно має ситуативні труднощі на кшталт системного відпливу вкладів, то обсяги його підтримки регулятором мають бути значними за визначенням, враховуючи його масштаб.

Однак залишається без відповіді питання контролю належного цільового використання виданих Нацбанком ресурсів. 

Реклама:

"Останній виданий "Приватбанку" стабкредит на 800 мільйонів гривень довів загальну суму отриманого ним від НБУ тільки в січні-березні поточного року фінансування до 7,7 млрд грн. Торік, за офіційними даними НБУ, установа одержала від регулятора рефінансування терміном від 30 днів на суму близько 20,8 млрд грн. Причому з них стабкредити (які надаються мінімум на два роки) становили 9,9 млрд грн", - йдеться у матеріалі.

Як зазначається, основна частка торішніх кредитів була видана за керівництва в НБУ Кубіва (13,5 млрд гривень).

У заставу же, за даними джерел ввидання в Нацбанку, були передані активи в уже анексованому на той момент Криму на суму 10 млрд грн.

Тим часом аналіз фінзвітності банку дає чимало цікавої інформації для роздумів, пише видання.

Порівнюючи помісячно ресурсні відпливи із зарахуваннями коштів з НБУ, можна припустити відсутність у деякі періоди гострої необхідності в допомозі регулятора.

Особливо цікаві квітень-травень 2014-го, коли відбулося істотне "неприродне" погашення кредитного портфеля корпоративних клієнтів на 5,4 млрд грн, а вже в червні частину коштів (1,7 млрд) було знову видано в кредит.

Загалом у перші п'ять місяців 2014-го близько 5 млрд грн були отримані й не спрямовані на погашення заборгованості перед клієнтами.

Варто нагадати, що у квітні-травні курс гривні обвалився на 60%, що могло бути спровоковане зайвою ліквідністю на ринку, спрямованою на купівлю валюти. Примітно, що з урахуванням усіх відпливів, припливів і погашень і станом на початок 2015 року дисбаланс у 5 млрд грн між виданими коштами НБУ та спрямованими "Приватом" на погашення депозитів клієнтів зберігався.

На сайті "Приватбанку" можна почерпнути інформацію про досить динамічне на тлі загального банківського падіння торішнє зростання його кредитного портфеля (на 13,2%, до 161,3 млрд гривень), а також про збільшення розміщених на рахунках банку коштів клієнтів (на 6%, до 141,3 млрд грн).

Більш того, при зафіксованих системою збитках у 53 млрд грн "Приватбанк" показав у своїй звітності прибуток у розмірі 749 млн грн.

Примітно, що банк декларує все це, незважаючи на регулярно одержувані від НБУ рефінансування і стабілізаційні кредити.

Офіційна причина видачі останніх - необхідність фінансового оздоровлення установи.

"Зростання гривневого кредитного портфеля нашого банку, як, утім, і інших найбільших установ, викликане значним зростанням обмінного курсу і, як наслідок, збільшенням гривневого еквіваленту валютних позик бізнесу. Кількість діючих кредитних договорів за перші два місяці року знизилася на 10%. У гривні скорочення кредитного портфеля фіз- і юросіб у період з 1 січня 2014 р. по 16 лютого 2015 р. становило 23,6 млрд", - пояснили у відповідь на запит видання причини номінального зростання показників у прес-службі "Приватбанку".

З результатів перевірок банківського нагляду взагалі складно почерпнути значущу інформацію.

"Ну хіба що той факт, що серед п'яти найбільших позичальників "Приватбанку" станом, наприклад, на 1 травня 2014 р. значилися Bank Winter&Co AG, Austria (4,42 млрд грн), EAST-WEST United Bank S.A. (3,44 млрд грн). Можливо, публікація цієї інформації - порушення банківської таємниці. Однак ми вважаємо цю інформацію соціально значущою і віримо в необхідність звернути на неї увагу нацбанківських наглядачів, зважаючи на ту обставину, що ці ж дві структури фігурують у списку установ, через рахунки яких з "Дельта Банку" виводилися валютні активи на сотні мільйонів доларів", - пише видання.

Нещодавно ЗМІ оприлюднили чергову порцію подібної інформації, яка дає можливість стверджувати, що в "Приватбанку", мабуть, зовсім не гребують схемними і спекулятивними операціями. Причому в дуже навіть великих масштабах. 

Так, згідно з інформацією інтернет-ресурсів "Наші Гроші" і Главком, якої дотепер ніхто не спростував, у судовому реєстрі міститься кілька десятків дуже схожих справ, які свідчать про те, що минулого літа за посередництва "Приватбанку" і пов'язаних з його власниками структур було виведено за кордон мінімум 1,8 млрд доларів.

Як повідомлялося, левову частка кредитів "Приватбанку" Ігоря Коломойського видано структурам "Привату" в Дніпропетровській області та на Кіпрі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!