ЗМІ: Влада знову перепише Податковий кодекс під МВФ

Субота, 4 квітня 2015, 17:18

Податкове законодавство справжніх реформ поки так і не дочекалося Зміни до податкового законодавства, які готуються, повинні торкнутися єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб, рентних платежів, акцизів, електронного адміністрування ПДВ. 

Усі новації в тому чи іншому ступені продиктовано МВФ., пише ZN.UA.

Як пише видання, однак слід розуміти, що, декларуючи перед кредиторами одне, чиновники дуже часто реалізують зовсім інше.

"У чому ми вже неодноразово мали можливість переконатися.Активно обговорюються варіанти оподаткування розкоші та запровадження обов'язкового декларування доходів для громадян. Торік подібні ініціативи було розкритиковано, тому що складання податкової декларації - непросте завдання для пересічних громадян. Водночас усім, хто не подав декларації, усереднені активи буде нараховано автоматично. Це ризикує обернутися оподаткуванням не тих, хто має високі доходи, а тих, хто не зорієнтувався в податкових змінах", - пише видання.

Реклама:

Крім того, як зазначається, потребує вирішення ще й питання оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, залежно від рівня доходів платника податків.

Уже зареєстровано кілька законопроектів про надання пільг певним категоріям платників, але проблема набагато ширша, ніж здається на перший погляд, а тому розв'язувати її будуть комплексно. За словами заступника голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Андрія Журжія, не виправдав очікувань уряду й імпортний збір.

"Його запроваджували під гаслом "усе заради збалансованого бюджету", обговорення цього питання було надскладним, і, як бачимо, переконливими виявилися тільки цифри: збір не дає фінансувати держскарбницю, це й близько не ті очікування, які були від початку прораховані. Тому, найшвидше, його знизять", - розповів він виданню.

Крім цього, проявилися проблеми з електронним адмініструванням ПДВ - надто високою на практиці виявилася залежність покупця від реєстрації продавцем податкової накладної.

Методика, запропонована Мінфіном, розрахована на ідеальні добросовісні комерційні відносини, а не на вітчизняні реалії. Утім, не можна сказати, що про це не попереджали експерти, зазначає видання.

Заплановано також зниження ренти для газодобувачів і зміну бази оподаткування цього збору.

Понад те, у парламенті ведеться активна робота з просування законопроектів, які передбачають скасування обов'язкового впровадження реєстраторів розрахункових операцій для "єдинщиків" другої та третьої груп, що вносить ще більше сум'яття в процес, йдеться у матеріалі.

Як вказується, у черговий раз зміняться й ставки ЄСВ.

 "Першим кроком на шляху вдосконалення законодавства з оподаткування доходів, пов'язаних з оплатою праці, стало зменшення загального навантаження на фонд із 56,86 до 34,8% при застосуванні понижуючого коефіцієнта 0,4. Наступним кроком, на мій погляд, має стати повне скасування ЄСВ і воєнного збору з установленням єдиної ставки оподаткування оплати праці на рівні приблизно 29% для 2016 р. з поступовим зниженням до 20%", - поділився планами Журжій.

Однак експерти, з одного боку, сумніваються в можливості реалізувати такі кардинальні плани зі скасування податку, а з іншого - в один голос кажуть про те, що зниження ставок ЄСВ не буде ефективним без зниження ставок податку на доходи фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: