Думка експерта: За борги теплогенеруючих підприємств "заплатить" населення

Четвер, 30 квітня 2015, 15:34

Через борги підприємств теплоенергетики перед "Нафтогазом" населення може лишитися без водопостачання та світла.

Про це заявила експерт з питань енергетики Інституту суспільних досліджень Оксана Короткевич.

"Підприємства ТКЕ та ТЕЦ не лише  безвідповідально відносяться до виконання договірних відносин з НАК "Нафтогаз України", а й саботують проведення розрахунків за спожиті природні ресурси", - зазначила експерт.

Наприклад,  "Київенерго" заборгувало  за спожитий для виробництва електроенергії газ "Нафтогазу" 2,5 млрд гривень, в тому числі 1,8 млрд гривень за 2015 рік.

Реклама:

В той же час, борг за  спожитий природний газ для виробництва тепла перед НАК становить 1,2 млрд гривень, в  тому числі 0,7 млрд гривень за 2015 рік.

"Потрібна жорстка позиція "Нафтогазу", профільного міністерства та в цілому уряду стосовно своєчасних розрахунків за спожитий газ. Це має бути не просто припинення газопостачання або проведення претензійно-позовної роботи. Потрібно застосовувати більш жорсткі заходи щодо  підприємств-боржників та нарешті знищити монополію на ринку житлово-комунальних послуг",  - підкреслила Короткевич.

На думку експерта, доки вони будуть розбиратися між собою, населення, яке виконало свої зобов’язання щодо сплати комунальних послуг, знову зроблять цапом відбувайлом.

"Після припинення газопостачання людям банально почнуть відключати гаряче водопостачання, потім - холодне водопостачання та світло. І ми вкотре станемо  свідками розбірок між владою та олігархами, які й далі будуть розповідати мантру про величезні борги", - зазначила Короткевич.

Допомогти розірвати замкнуте коло у галузі, за її словами, можна лише за умови реформування нафтогазового комплексу, запровадження адекватних штрафів до ліцензіатів житлово-комунальних послуг за недотримання вимог законодавства.

"Це виведе з тіні кримінальні схеми отримання надприбутків, зробить ціни і тарифи економічно обґрунтованими, дозволить сформувати об'єктивні баланси. Прозора система відносин між постачальником енергоресурсів та комунальних послуг і споживачем є запорукою посилення національної енергетичної безпеки, сталого та ефективного розвитку економіки держави", - резюмувала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!