"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дефіцит поточного рахунку зменшився до 13 мільйонів доларів - НБУ

Вівторок, 28 квітня 2015, 12:46

У березні 2015 року дефіцит поточного рахунку зменшився до 13 млн доларів завдяки покращенню динаміки експорту та продовження скорочення імпорту високими темпами.

Про це йдеться у макроекономічному і монетарному огляді НБУ за квітень.

Як зазначається, зниження експорту товарів та послуг уповільнилося до 29,9% у березні (4,4 млрд доларів) з 35,7% у річному вимірі в лютому.

Згідно із оглядом, зниження відбулося в основному завдяки: зменшенню бази порівняння для експорту металів через суттєве його скорочення до РФ в березні 2014 року та уповільнення падіння світових цін на метали (унаслідок чого зниження експорту чорних металів уповільнилося до 28.1% з 47% у лютому).

Реклама:

Крім того, завдяки зростанню світового попиту на мінеральні добрива в умовах девальвації гривні, що дало змогу вітчизняним виробникам хімічної промисловості наростити обсяги виробництва та відповідно експорту добрив (унаслідок чого зниження експорту хімічної промисловості уповільнилося до 32% з 39.4% у лютому); зняттю Росією лімітів на транзит газу через територію України.

"З 5 березня 2015 року ВАТ "Газпром" збільшив заявки на транзит газу в ЄС на 58% (у результаті обсяги експорту послуг трубопровідного транспорту зросли до 166 млн дол, а темпи зниження експорту послуг у річному вимірі уповільнилися до 16,2% з 33,7% у лютому)".- йдеться в огляді.

Водночас подальше зменшення світових цін на зернові культури й досягнення домовленості між Міністерством аграрної політики та продовольства України з зернотрейдерами щодо добровільного обмеження експорту зернових у другій половині 2014/15 маркетингового року14 спричинило прискорення зниження вартісних обсягів експорту зернових до 32,8% у березні з 18,8% у лютому в річному вимірі.

Низький внутрішній споживчий та інвестиційний попит обумовив продовження скорочення імпорту товарів та послуг високими темпами - у березні на 32,5% в річному вимірі до 4,5 млрд. дол.

Зокрема імпорт продовольчих товарів знизився вдвічі, імпорт машинобудівної продукції - у 1,7 раза.

Загалом дефіцит поточного рахунку в І кварталі виявився на 0,2 млрд дол. кращим, ніж прогнозувалося, завдяки вищому експорту товарів та послуг у березні.

Однак у подальшому ризики прогнозу залишаються високими через можливе загострення військового конфлікту, досить повільні процеси імпортозаміщення та зниження цін на основні експортні товари.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!