"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Більшість жорстких дисків і процесорів потрапляє в Україну нелегально - асоціація

Понеділок, 27 квітня 2015, 20:44

Більше половини всіх жорстких дисків (HDD) і процесорів для ПК (CPU) поставляється в Україну нелегально.

До такого висновку прийшли учасники Асоціації підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ).

Проаналізувавши дані I кварталу 2015 року, експерти виявили значну різницю між кількістю ввезеного і проданого товару, що прямо свідчить про великий обсяг контрабанди HDD і CPU.

Так, за даними компанії GfK, в I кварталі 2015 року в Україні було продано більше 90 тис. HDD, в той час як через митницю, за нашою інформацією, пройшло близько 34 тис. штук цього товару.

Реклама:

Аналогічна ситуація і з процесорами для ПК. За наявними в АПІТУ даними в I кварталі через митницю було ввезено 7,6 тис. щтук СPU, з яких 4,8 тис. становлять процесори ТМ Intel.

За оцінкою АПІТУ, в I кварталі на ринок України було поставлено 25 тис. штук CPU лише виробництва Intel. Таким чином лише 19% процесорів ТМ Intel були офіційно ввезені на територію країни, все інше - звичайна контрабанда.

Нагадаємо, нещодавно АПІТУ досліджувала також імпорт флеш-носіїв за останні 5 місяців і виявила ряд фактів їх нелегального ввезення в країну.

Так, за даними дослідження GfK, яке охоплює майже 60% роздрібного ринку, в період жовтня 2014 - лютого 2015 в Україні було продано більше 1 800 000 карт пам'яті і USB Flash Drive. Враховуючи інші 40% ринку в цілому мова може йти про продаж більше 3 000 000 штук. У той же час за цей період через митницю пройшло, за інформацією АПІТУ, тільки близько 1742000 одиниць цього товару.

Особливо показовою АПІТУ вважає ситуацію по товарах окремих виробників. Так, фактично в період жовтень 2014 - лютий 2015 було продано 107,5 тис. карт пам'яті ТМ A-Data, тоді як офіційно їх завезено в Україну лише 4 тис. штук. Продуктів цієї ж категорії ТМ Verico було продано 36,6 тис. штук, а ввезено тільки 6,7 тис. штук.

Карт пам'яті ТМ TDK за 5 місяців було реалізовано 28,3 тис. штук, у той час як через митницю, за інформацією АПІТУ, не пройшла жодна карта пам'яті цього виробника.

За підрахунками АПІТУ, тільки за п'ять місяців втрати бюджету України і тільки по картах пам'яті становили близько 15 млн грн.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: