Росія хоче ще на рік відкласти ЗВТ між Україною та ЄС

Субота, 25 квітня 2015, 16:20

Росія продовжує докладати зусиль, щоб максимально відстрочити початок тимчасового застосування Угоди в частині зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв.

Він повідомив, що 21 квітня завершилися тристоронні технічні консультації з імплементації Угоди в частині ЗВТ, під час яких обговорювалася так звана "стурбованість" російської сторони щодо цієї самої імплементації.

"Що цікаво, російська сторона запропонувала ще на рік продовжити період мораторію на тимчасове застосування Угоди в частині ЗВТ і перенести його початок на 1 січня 2017", - каже Єлісєєв.

Реклама:

За його словами, це викликало саркастичну посмішку у наших європейських колег.

І мені приємно, що мій колега Ян Томбінський підтвердив принципову позицію європейської сторони, збігається з нашою, щодо тристоронніх консультацій з російською стороною. Вона базується на двох "ні" і одному "так". Перше "ні" - жодним чином не може йти мова про подальше продовження відстрочки початку тимчасового застосування Угоди в частині ЗВТ. Друге "ні" - ніяких нових переговорів або внесень будь-яких змін у текст Угоди, розповів Єлісєєв.

"Тут з боку ЄС у нас є значна підтримка: на сьогодні вже 14 членів ЄС повністю ратифікували Угоду і нотифікований про це секретаріат Європейської ради. "Так" стосується нашої готовності обговорити в конструктивному дусі в тристоронньому форматі ті "гнучкості", які існують в нинішньому тексті Угоди", - розповів дипломат.

Саме виходячи з цих міркувань, за його словами, сторони провели ці технічні консультації.

"Ще раз підкреслю: ми ніколи не дозволимо, щоб російська сторона отримала право вето на проведення внутрішніх реформ в Україні. Чому я так кажу? Тому що аналіз російських пропозицій щодо ЗВТ України з ЄС свідчить про те, що де факто Росія хоче отримати право вето на проведення реформ в Україні. Адже добре відомо, що Угода про асоціацію - це дорожня карта наших реформ", - зазначив Єлісєєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: