"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бюджет України недоотримав з "тіньового" бензину більше мільярда акцизу і ПДВ - ЗМІ

Субота, 25 квітня 2015, 13:01

За перший квартал 2015 тільки з бензину бюджет недоотримав щонайменше 1 млрд грн акцизу і ПДВ.

Про це йдеться в статті на ZN.UA.

Як зазначає видання, основний заробіток "тіньовиків" - "великий" акциз.

У зв'язку з девальвацією національної валюти (а акцизи встановлені в євро) разом з ПДВ цей податок становить 4,5 гривень на кожному літрі бензину. У сумі з середньою нормативної націнкою на АЗС загальний "вихлоп" становив у січні-березні близько 6 гривень за літр.

Реклама:

Якщо ж у собівартості немає і ПДВ, як це виходить при контрабанді, то прибутковість тіньового нафтопродуктового бізнесу збільшується до 10 гривень з літра, або фактично до 50% від ціни реалізації нафтопродуктів, йдеться в матеріалі.

"Визначити мінімальний обсяг тіньового ринку нафтопродуктів досить просто. Споживання бензинів у січні-березні 2015 становило 507 тисяч тонн, тоді як на ринок було поставлено 418 тисяч. Різниця в 90 тисяч тонн, або майже 20%, і є тіньовим ринком", - пише видання.

Як повідомляється, в податках сума бюджетних втрат становила близько 430 мільйонів гривень акцизного збору і близько 400 млн гривень ПДВ.

"Не менше третини всіх АЗС в Одеській і Миколаївській областях сьогодні торгують контрабандним бензином і дизпаливом, які приходять через порти в Миколаєві, Очакові, Кілії та Ізмаїлі", - упевнений один з великих трейдерів.

Сигнали про контрабандні поставки через морські порти лунають все частіше і частіше.

"Схема виглядає так: в нейтральні води заходить танкер з вантажем нафтопродуктів 3-5 тисяч тонн, розмитнюється 200-300 тонн, але за цими документами згодом розвантажується весь обсяг. На явний "прогрес" вказують спостереження місцевих операторів: якщо раніше розвантаження танкерів з контрабандою велася переважно вночі, то зараз все більше вдень, пише видання.

"Миколаївським даїшникам вже заборонили зупиняти бензовози, митники та прикордонники нейтралізовані діями куруючих їх спецслужбами на рівні високих київських кабінетів", - повідомляє джерело в трейдерських колах.

Спроби предметніше довідатися про ситуацію в одеських степах в районі Кілії для однієї з "дослідницьких" груп закінчилися втечею через очерети під автоматними чергами...

Який обсяг надходить на ринок нафтопродуктів України, враховуючи вищесказане, невідомо.

За спостереженнями операторів, не менше одного "човна" на тиждень. А це ще 12-20 тисяч тонн мінімум, що збільшує оціночні бюджетні втрати в першому кварталі в набагато більше ніж 1 млрд грн".

Є надія, що ситуація зміниться: з 1 квітня на виробництвах нафтопродуктів повинні заробити акцизні пости, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: