НБУ прогнозує зниження економіки на 7,5%

П'ятниця, 24 квітня 2015, 20:39

Національний банк погіршив прогноз зниження валового внутрішнього продукту країни в 2015 році до 7,5% в порівнянні з лютневим прогнозом в 5,5% через більш негативну, ніж очікувалося, економічну ситуацію в січні-лютому.

Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарєва на симпозіумі "Україна: Звільнення від пост-радянськоої спадщини", проведеному платформою VoxUkraine в Києві 24-26 квітня.

"Але ми вважаємо, що наша економіка досягла нижчої точки і з другого півріччя відновиться зростання", - сказала голова регулятора.

Гонтарева зазначила, що цьому сприятиме цінова і валютна стабілізація, а також відновлення споживчої активності.

Реклама:

За словами голови Нацбанку, в 2016 році очікується зростання економіки на 3%.

Гонтарева також зазначила, що НБУ прогнозує інфляцію за підсумками цього року на рівні 30%, у тому числі внесок адміністративного підвищення цін становитиме 13 процентних пунктів.

Голова центробанку підкреслила, що вважає досяжним вихід в 3-5 річній перспективі на інфляцію на рівні 5% на рік і перехід до інфляційного таргетування.

Говорячи про платіжний баланс, Гонтарева повідомила, що НБУ також погіршив прогноз його сальдо поточного рахунку з нульового до невеликого негативного значення, проте сальдо фінансового рахунку буде позитивним і в цьому, і в наступному році.

Глава Нацбанку висловила впевненість, що Україні вдасться досягти домовленості з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього комерційного боргу.

Основним ризиком для макропрогнозу і відновлення зростання економіки в намічені терміни вона назвала відновлення ескалації на сході країни, що може спричинити за собою черговий відтік капіталу, девальвацію і інфляцію.

"Ми віримо в Мінські угоди", - зазначила Гонтарева.

Нацбанк у п'ятницю також оприлюднив свою оцінку економічного стану України, згідно з якою індекс виробництва базових галузей в січні-лютому впав на 19,6%, у тому числі в лютому - на 19,4%, в березні - на 20,1%.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!