Україна шукає міжнародного оператора для реалізації проекту видобутку газу

Середа, 22 квітня 2015, 20:19

Україна шукає міжнародного оператора для реалізації проекту видобутку газу на території країни.

Про це повідомив глава Міненерговугілля України Володимир Демчишин на конференції IHS CERAWeek, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, нині запаси газу в 1 трлн кубометрів не розроблені. "Цей газ міг би продаватися європейцям", - сказав він.

Він зазначив, що через 3-5 років, у міру реалізації проектів енергоефективності в Росії та Україні, РФ більше постачатиме газу до Європи, що вплине на ціну.

Реклама:

"Уряд України вирішив знайти міжнародного оператора, щоб задіяти цей важливий актив", - додав міністр. При цьому він не виключив, що це може бути й міжнародний консорціум.

Демчишин також додав, що українська газотранспортна система нині використовується не на повну потужність, тому доцільніше задіяти для постачання газу в Європу наявні потужності, ніж будувати нові.

"У нас 38 окремих ліній транспортування. Ми вже говорили про необхідність транспортувати газ не лише з РФ, а й із півночі, з Норвегії. Українська система це передбачає", - сказав він.

"Ми можемо перерозподіляти цей газ і направляти його далі в Румунію, Туреччину і потенційно в Грецію", - уточнив міністр.

Він нагадав, що нині українська сторона закуповує понад 50% газу в Європі, що дає змогу понизити ціну до 240 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: