Суд відмовив Коломойському в скасуванні приватизації "Закарпаттяобленерго"

Вівторок, 21 квітня 2015, 11:18

Суд відмовив у позові ТОВ "Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест" щодо незаконності продажу 50% ПАТ "Закарпаттяобленерго".

Про це йдеться у рішенні Господарського суду м.Києва від 6 квітня, пишуть "Наші гроші".

Як зазначається, "Закарпаттяобленерго" оскаржувало результати аукціону від 13 лютого 2012 року, на якому ТОВ "Енергетична Україна ТВ" придбало 50% акцій "Закарпаттяобленерго".

Позивач звертав увагу суду на те, що компанія "Енергетична Україна ТВ" протягом останніх трьох років не займалось постачанням електроенергії в належних обсягах, не володіла понад 50% підприємства, що веде таку діяльність. Відтак, за умовами конкурсу, компанія не змогла б стати його учасником.

Реклама:

Фактично "Енергетична Україна ТВ" змогла взяти участь у конкурсі завдяки тому, що незадовго до аукціону її основним співзасновником стало ПАТ "ЕК "Житомиробленерго".

Договір купівлі акцій "Закарпаттяобленерго" укладено внаслідок обману, оскільки "Енергетична Україна ТВ" не повідомляла Фонд держмайна, що метою приватизації є наступна опосередкована передача прав на 50% акцій іноземній компанії, яка до того ж не відповідає додатковим умовам участі в конкурсі, у зв’язку з чим такий договір повинен бути визнаний судом недійсним.

На аукціоні ТОВ "Енергетична Україна ТВ" мало єдиного конкурента - ТОВ "Луганське енергетичне об’єднання".

Позивач стверджував, що учасники погоджували свою поведінку на аукціоні. Зокрема кінцева ціна продажу акцій склала 140,7 млн грн, що тільки на 5,7 млн грн більше від стартової ціни.

Конкурентна вартість продажу 50% акцій "Закарпаттяобленерго" не могла бути меншою 510 млн грн. Таку ціну позивач назвав, посилаючись на останній аукціон з продажу 25% акцій"Закарпаттяобленерго" за 255 млн грн, який пройшов у листопаді 2014 р.

Суд зазначив, що "Бізнес-Інвест" не довів, яким чином продаж акцій "Закарпаттяобленерго" порушив його інтереси, оскільки участі в аукціоні не брав, постачанням і передачею електроенергії ніколи не займався. Доказів, що свідчили б про намір придбати акції компанія не надала.

"Бізнес-Інвест" пояснив, що є інвестиційною компанією, а умови аукціону унеможливлювали її участь. Зокрема "Бізнес-Інвест" оскаржував кваліфікаційні вимоги і стверджував, що вони були прописані під майбутнього переможця.

Суд ці доводи не прийняв і зауважив, що протягом 2011-2014 рр. компанія жодного разу не зверталася до суду щодо захисту свої інтересів. "Бізнес-Інвест" пояснив, що оскарження у зазначений період не мало сенсу з урахуванням лобіювання інтересів "Енергетична Україна ТВ" на рівні президента Віктора Януковича та органів державної влади.

Однак суд вирішив, що ці твердження не відповідають дійсності, оскільки не підкріплені доказами.

Крім того, "Бізнес-Інвест" не пояснив, чому не звернувся із позовом одразу після фактичного самоусунення Віктора Януковича, що юридично зафіксовано 22 лютого 2014 р. Термін позовної давності закінчився 3 листопада 2014 р. Отже, "Бізнес-Інвест"  без поважних причин зволікав із позовом майже рік.

За даними ЗМІ, ФК "Фаворит", яка купила чергові 25% "Закарпаттяобленерго" у листопаді 2014 р., діяла в інтересах нинішніх мажоритарних власників підприємства – групи Тинного, Льовочкіна та Фурсіна. На тодішньому аукціоні головна боротьба розгорнулась між "Фаворитом" і вищезгаданим "Бізнес-Інвестом" Коломойського і приватизація відбулася за ціною у 4 рази вищою від початкової.

3 квітня цього року Генеральна прокуратура звернулася до суду з приводу визнання незаконним продажу пакету акцій "Закарпаттяобленерго" Прокуратура повідомила, умови приватизації визначені актами кабміну і Фонду держмайна, що прийняті з перевищенням повноважень і порушенням законодавства. Інформація про позов у реєстрі судових рішень поки що відсутня.

У Госпсуді Києва розглядається аналогічний позов компанії Коломойського з приводу приватизації ПАТ "Західенерго" ДТЕК Холдінгз Лімітед Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: