"Нафтогаз" продовжить переговори з "Газпромом" про зниження ціни на газ

Четвер, 2 квітня 2015, 20:51

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" має намір продовжувати переговори з російським газовим монополістом компанією "Газпром" про зниження ціни на російський природний газ для України.

Про це в ефірі "5 каналу" повідомив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Ця ціна досить близька до ринкової, хоча однаково ми будемо далі працювати над її зниженням. На нашу думку, і наші розрахунки вказують, що все-таки Україна має купувати газ дешевше, ніж він коштує на європейських газових хабах... Потенціал для зниження ще існує", - сказав він.

З його слів, зниження ціни російського газу для України є результатом політики диверсифікованості поставок, що "Нафтогаз" вживав останнім часом.

Реклама:

Коболєв уточнив, що в так звану переговірну команду входять як президент Петро Порошенко, так і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, а також міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин і вся команда "Нафтогазу".

Виходячи з цього, голова правління "Нафтогазу" вважає передчасними ствердження, що газові переговори з Росією розмежовані з політикою.

Коболєв також заявив про те, що відбулося перше слухання в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма щодо газової суперечки між Україною і Росією.

"Наша сторона подала остаточний позов, остаточне формулювання. Ми очікуємо відповідних дій з боку Росії. Вже було перше слухання, і я думаю, що десь на початку наступного року у нас є дуже велика ймовірність отримати остаточне рішення", - сказав голова "Нафтогазу".

Він високо оцінює шанси на перемогу української сторони в Стокгольмському арбітражі.

Як відомо, Україна підписала нову угоду на купівлю природного газу в РФ на другий квартал 2015 року. Згідно з умовами угоди ціна газу становитиме 248 доларів за 1000 кубічних метрів.

При цьому принцип "бери-або-плати" в умовах поставок газу на другий квартал, буде призупинено.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!