"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнес не помітив зменшення хабарів

Четвер, 16 квітня 2015, 11:27

15 квітня представники Transparency International Україна, "ПриватБанку", PwC Україна і GfK Україна презентували результати дослідження сприйняття корупції українським бізнесом за останні півроку.

Незважаючи на всі показові арешти і гучні викриття, підприємці вважають, що в цілому ситуація погіршилася, пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як повідомляється, всього 15,1% з 2741 опитаного бізнесмена вважають, що Україна стала менш корупційною країною, в той час як погіршення ситуації відзначили 27,7% респондентів.

 

Переважна більшість - 57,7% - вважає, що ніяких змін не відбулося. Можна припустити, що український бізнес чекає від влади не театралізованих вистав з арештом чиновників прямо на засіданні Кабміну, а реальних змін у боротьбі з корупцією.

Реклама:

Цікаві дані по найбільш корумпованим галузям бізнесу. Найгірша ситуація в сільському господарстві: 31% респондентів переконані, що ситуація з хабарництвом в цій сфері погіршилася, а оцінка найнижча з усіх -0,97 балів (підприємців попросили оцінити зміни в корупції в галузі за шкалою від -5 до +5).

Втім, навіть традиційно інноваційна сфера - транспорт і зв'язок - не може похвалитися досягненнями: зміни в галузі оцінили в негативну величину -0,61.

Серед найбільш жадібних до легких грошей органів традиційно лідирує податкова інспекція.

Більше чверті бізнесменів з числа опитаних і що визнали, що стикалися з корупційними вимогами, саме податківців позначили як головних хабарників України.

Найчастіше вимагають хабар при перевірці, дещо рідше нав'язують послуги і натякають на "подяку" при оформленні документів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: