Мінекономторгівлі може переглянути імпортний збір

Неділя, 12 квітня 2015, 15:52

У Мінекономторгівлі занепокоїлися негативним впливом імпортного збору на місцевих українських виробників і закликають компанії повідомляти про те, скільки вони від нього втратили.

Про це заявила в ході форуму "Експорт. Друге дихання" заступник міністра економіки, Торговий представник України Наталія Микольська, пише "Дело".

"Всі чудово розуміють навіщо вводився цей збір, МЕРТ їм не пишається, - зазначила Микольська, - але в ньому була об'єктивна необхідність. Але зараз міністр економіки ініціював вивчення впливу імпортного збору на експорт в Україну. Якщо у вас є розрахунки того, яким чином цей збір впливав на експортні можливості вашої галузі, у тому числі на надходження валюти в Україну, ми були б раді їх отримати".

За словами Микольської, міністерство потребує конкретних фактів і цифр: "Ми багато чуємо, що виробники втрачають (через збір) з точки зору собівартості, ми втрачаємо ринки, на які наші компанії потенційно готувалися виходити. Тому зараз дуже важливо знайти цей баланс, і для цього ми хочемо вас почути".

Реклама:

Нагадаємо, 24 лютого набрав чинності тимчасовий імпортний збір з будь-яких товарів, що ввозяться на територію України та підлягають оподаткуванню. Він склав 5% для харчових продуктів і 10% для всього іншого.

Верховна Рада, зокрема, звільнила від допсбора електроенергію, неопромінені паливні елементи для АЕС (ТВЕЛи), вугілля, кокс, газ природний (у звичайному та зрідженому стані), нафта і нафтопродукти сирі, бензин і дизельне паливо.

До цієї категорії також віднесені медичні вироби для проведення гемодіалізу та лікування онкозахворювань, фармацевтична продукція і компоненти для її виготовлення, які не виробляються в Україні (за затвердженим Кабміном переліком).

Не буде обкладатися допсбором і безкоштовна допомога Україні від урядів інших держав, міжнародних організацій, що закуповується державою озброєння.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: