ЗМІ: Україна може втратити контроль над виготовленням і пересуванням зброї всередині країни

Неділя, 12 квітня 2015, 15:37

Проблема великої кількості зброї у приватних охоронних структур, чисельність яких, за оцінками експертів, удвічі перевищує чисельність української армії, може перерости в істотну загрозу національній безпеці, причому масштабу не локального, чи не регіональної - загальнодержавного.

Про це йдеться в статті ZN.UA.

Видання наводить приклад виявленого і описаного "засупоевського арсеналу", власником якого є ТОВ "НВК "Техимпекс".

Згадане ТОВ тепер навіть стало виконавцем державного оборонного замовлення і поставляє бойову техніку для військових формувань України.

Реклама:

Кримінальне провадження, яке СБУ відкрила за фактом наявності у власності цієї компанії зброї і бойової техніки, нічим виразним так і не закінчилося.

За даними джерел в СБУ, підставою для закриття кримінального провадження щодо "Техимпекс" послужила та обставина, що у компанії нібито була ліцензія на "розробку, виготовлення, реалізацію, модернізацію, ремонт та утилізацію озброєнь, військової техніки, військової зброї і боєприпасів до неї".

"Невже у співробітників СБУ не вистачило кваліфікації, щоб зрозуміти очевидне: наявність подібної ліцензії зовсім не дає право суб'єкту господарювання купувати зброю і бойову техніку?! Адже такими покупцями на внутрішньому ринку можуть бути виключно військові формування (силові структури), створені відповідно до законодавства Україна! Саме для цього існує закон "Про державне оборонне замовлення", де чітко регламентована процедура продажу озброєнь суб'єктами господарювання армії та іншим військовим формуванням. Виходить, що закривши очі на "засупоевскій арсенал" і йому подібні, СБУ тим самим відкрила можливість придбання і володіння бойовою зброєю будь-яким господарюючим суб'єктам?" - пише видання.

Ситуація може кардинально змінитися до гіршого буквально через три місяці, коли набуде чинності Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", нещодавно підписаний президентом.

Згідно з новаціями цього закону, тепер вже не буде потрібно отримувати ліцензію на такі види господарської діяльності, як: розробка, виготовлення, реалізація, модернізація, ремонт і утилізація озброєнь, військової техніки, військової зброї і боєприпасів до неї.

Відповідна норма з чинного законодавства - виключена.

Видання нагадує, що в Україні взагалі відсутній базовий закон, що визначає організаційно-правові засади здійснення діяльності, пов'язаної із створенням і виробництвом озброєнь, військової та спеціальної техніки, їх складових частин та матеріалів до них, а також із забезпеченням інших стадій життєвого циклу виробів військового призначення.

Проект такого закону вже давно розроблений Мінекономрозвитку, він навіть обговорювався у Верховній Раді минулих скликань, але безрезультатно.

У серпні 2014 законопроект був в черговий раз винесений на розгляд Кабміну, але за підсумками обговорення рішенням прем'єр-міністра був відправлений на доопрацювання. З огляду на тривалість бюрократичних процедур міжвідомчого узгодження, зміну міністрів і чистку апаратів міністерств, цей документ може бути внесений в Раду у кращому випадку лише до кінця 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!