Приватні кредитори України проти скорочення основної суми боргу - ЗМІ

П'ятниця, 10 квітня 2015, 10:15

Комітет приватних кредиторів України, який об'єднує 5 найбільших власників її облігацій на суму в 10 млрд доларів, в ході переговорів про реструктуризацію виступатиме проти списання основної суми боргу.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на прес-реліз комітету.

Створення комітету, йдеться в його повідомленні, має дозволити "оперативно вирішити проблеми України, пов'язані з ліквідністю", і комітет вже розробляє відповідний план, який буде запропонований Києву.

Заява випущена від імені комітету інвестиційної компаній Blackstone Group, яка виступає консультантом кредиторів.

Реклама:

Україна повинна провести до кінця травня реструктуризацію 29 випусків цінних паперів, включаючи субсуверенні зобов'язання, щоб отримати другий транш міжнародної фінансової допомоги.

За рахунок реструктуризації боргів України, згідно з погодженими з МВФ умовами, треба заощадити більше 15 млрд доларів протягом 4 років, у тому числі понад 5 млрд доларів - вже цього року (за графіком, в 2015 році Києву треба було б виплатити 7,7 млрд доларів основного боргу і відсотків).

Поки з кредиторами не узгоджена загальна схема, до кінця дня четверга власники облігацій повинні проголосувати про продовження на 3 місяці, до 27 липня термінів погашення основної суми облігацій Укрексімбанку, зобов'язання якого не були включені в основний список реструктуризованих облігацій.

Враховуючи, що за паперами цього банку не передбачається списання основної суми боргу, вони торгуються вище 63 центів за долар, тоді як суверенні облігації з погашенням в липні 2017 - близько 41,7 цента за долар, свідчать дані агентства Bloomberg.

На думку аналітиків Bank of America, поточний рівень цін на єврооблігації України говорить про те, що ринок передбачає списання близько 20% від основної суми боргу.

Комітет кредиторів заснували Franklin Templeton, якому, за деякими оцінками, належать українські папери на 7 млрд доларів, і ще чотири великих держателя суверенних і квазісуверенних єврооблігацій країни.

Нагадаємо, Мінфін України з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Україна офіційно запропонувала власникам її облігацій обговорити скорочення суми основного боргу та купонних виплат, а також продовження термінів обігу паперів.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: