Опалення для українців подорожчає з 1 травня

Середа, 1 квітня 2015, 19:31

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, 31 березня ухвалила рішення про підвищення кінцевого тарифу на послуги центрального опалення для населення в середньому на 67% з 1 травня, хоча ціни на газ і оптовий тариф на теплову енергію зросли вже з 1 квітня.

Про це повідомила директор департаменту регулювання відносин у сфері теплопостачання НКРЕКП Світлана Черних на семінарі в Житомирі в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"3 березня НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення тарифу на газ і на теплову енергію з 1 квітня. Планувалося підвищити тарифи на послуги ЦО та гарячого водопостачання (саме вони є кінцевою ціною для населення), однак Мін'юст був проти затверджувати їх за місяць наперед... Учора НКРЕКП підвищила тарифи на послуги ЦО та ГВП, але вже з 1 травня... За квітень компанії зазнають збитків", - повідомила Черних.

На думку Черних, збитки теплокомуненерго, яким доведеться платити за газ за новими тарифами, а надавати послуги - за старими, будуть невеликими.

Реклама:

"Ми подивилися по компаніях, зокрема по найбільшій - "Київенерго": збитки будуть невеликими за ГВП, а за ЦО взагалі не буде. Ці збитки ми подивимося за підсумками року і тоді прийматимемо рішення про компенсацію", - резюмувала представник регулятора.

Водночас, за словами фінансового директора ПАТ "Київенерго" Тетяни Грязнової, збитки у квітні будуть досить суттєвими.

"До закінчення опалювального сезону ми щодня зазнаватимемо чистого збитку за ЦО та ГВП у розмірі 6,4 млн гривень у зв'язку з тим, що не переглянуто тарифи. Після закінчення опалювального сезону і до набуття чинності нових тарифів збитки компаній за ГВП становитимуть до 0,94 млн гривень на день. Сумарно за підсумками квітня через це ми отримаємо чистий збиток від надання послуг ЦО і ГВП близько 110 млн гривень", - сказала вона.

Грязнова додала для порівняння, що в лютому "Київенерго" отримала чистий прибуток за бюджетними установами за рахунок тимчасового зниження ціни на газ у розмірі близько 5,9 млн гривень.

Фіндиректор "Київенерго" також підкреслила, що в ситуації, яка склалася, підприємства ТКЕ повинні розраховуватися з НАК "Нафтогаз України" за спожитий у квітні газ уже за новою ціною на 100% (без відстрочень).

"Договори про постачання газу НАК "Нафтогаз України" передбачають штрафи в розмірі подвійної облікової ставки НБУ (30% + 30%), пеню 3% і враховують інфляцію 25% річних. Ціна прострочення оплати НАК "Нафтогаз України" сьогодні мінімум 63-70% річних", - сказала вона.

Грязнова додала, що у НКРЕКП немає відповіді на запитання, за чий рахунок компанії покриватимуть збитки і виплачуватимуть штрафи НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: