Втрати через витоки води і тепла досягають 90 мільярдів на рік - ФРУ

Вівторок, 31 березня 2015, 16:46

Втрати через витоки води і тепла досягають 90 мільярдів гривень на рік.

Про це йдеться у прес-релізі Федерації роботодавців України.

"Зокрема, втрати при транспортуванні гарячої води від котелень до житлових будинків, а також втрати тепла через неутеплені стіни і старі вікна досягають 80 млрд гривень. Втрати від витікання води на аварійних ділянках трубопроводів оцінюються ще в 10 млрд гривень.Такі оцінки отримані в ході дослідження, проведеного Федерацією роботодавців України", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, з 1 квітня тарифи на гарячу воду у всіх регіонах України будуть підвищені на 55-57%, на опалення - на 73%. З 1 травня тарифи на водопостачання та водовідведення зростуть на 12-100% залежно від регіону.

Реклама:
 

В аварійному стані перебувають близько 60% водопроводів, а ступінь зносу системи опалення в Україні в середньому досягає 35-40%.

Найбільші втрати води і тепла відбувалися в Київській (11% від сумарної вартості втрат води і тепла), Львівській (9,6%), Дніпропетровській (9,5%), Харківській (8,42%) областях. До початку бойових дій на Сході України на Донецьку область припадало 12% всіх втрат, на Луганську - 9%. Найменші втрати у Волинській (1,6%), Житомирській (1,3%) та Кіровоградській (1%) областях.

"Надалі із зростанням зносу комунальних систем частка втрат в собівартості послуг - холодного та гарячого водопостачання, водовідведення та опалення - буде і далі зростати", - йдеться у прес-релізі.

Як наголошується, за рік через негерметичні ділянки систем подачі води в Україні витікає 1,1 млрд кубометрів води.

"Стільки ж води протягом року використовують 23 млн українців. На початку 2014 року найбільші втрати відбувалися в системах водопостачання в Дніпропетровській (191 млн кубометрів), Донецькій (171), Харківській (110), Луганській (106) областях і Києві (88). Оцінити нинішній стан і масштаби руйнування водопроводів в Донецькій і Луганській областях зараз не представляється можливим", - повідомляє прес-служба.

Також зазначається, що сумарна ж протяжність аварійних ділянок водопроводів і тепломереж досягає 48 тисяч кілометрів - це більше, ніж протяжність екватора Землі.

Ступінь зносу системи опалення в Україні в середньому досягає 35-40%. Близько 85% житлових будинків в Україні були побудовані в минулому столітті, коли вимоги до енергоефективності будівель були нижче в 3-4 рази. В середньому, кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади - вікна та стіни.

"Втрати тепла через аварійні тепломережі, неутеплені стіни, старі вікна по вартості дорівнюють 8 млрд кубометрів газу, достатнього для забезпечення річних потреб в газі Києва, Київської, Житомирської та Вінницької областей", - йдеться у повідомленні ФРУ.

Як відомо, головою Ради Федерації роботодавців України є власник компаній Group DF Дмитро Фірташ.

Наразі слідчі з США домагаються його екстрадиції і хочуть відправити за грати. В Австрії, де він перебуває, його було затримано, але звільнено під заставу в 155 мільйонів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: