Телеком-регулятор перевірить старі "гріхи" бездротових операторів

Вівторок, 31 березня 2015, 15:34

Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації на засіданні 31 березня прийняла рішення провести перевірки телекомунікаційних компаній "Київстар", "МТС Україна", "Перший інвестиційний союз" та ТОВ "Телесистеми України".

Про це ЕП повідомили представники комісії після засідання.

Нагадаємо, 25 березня Кабмін ухвалив розпорядження дозволити регулятору перевірити ці підприємства "з метою запобігання несанкціонованого проникнення в системи телеком-мереж та засобів телекомунікацій, захисту прав споживачів телеком-послуг, забезпечення ефективного користування радіочастотним ресурсом...".

Як розповів один із співрозмовників ЕП, НКРЗІ перевірить, яким чином "Київстар" і "МТС Україна" виконали приписи, зроблені ним в ході перевірок навесні минулого року. Член НКРЗІ Віктор Мазур підтвердив це ЕП, виходячи із залу засідань.

Реклама:

Нагадаємо, що НКРЗІ в червні минулого року дала припис "МТС-Україна" убезпечити свої мережі від втручань ззовні. У березні, коли почався процес анексії Криму, деякі його абоненти дивним чином опинялися в роумінгу в іноземних операторів.

У грудні "МТС Україна" відзвітувала, що на мережі було встановлено додаткове обладнання, що перешкоджає мережевим атакам.

Що стосується "Київстар", то як було встановлено в ході позапланової перевірки навесні минулого року, використовує для тарифікації послуг pre-paid білінгову систему Comverse, яка в Україні належним чином не сертифікована.

Обладнання, яке працює в мережах загального користування, повинно в обов'язковому порядку пройти сертифікацію в центрах, схвалених Держспецзв'язку. "Київстар" ж надав на нього документ, отриманий в Державному сертифікованому центрі синтетичних миючих засобів та виробів електронної техніки.

Через відсутність необхідного сертифіката білінг-системи НКРЗІ не змогла в ході травневої перевірки зробити висновки про можливість несанкціонованих втручань в мережу оператора. Згодом "Київстар" повідомив, що питання було врегульоване.

Що стосується перевірки "Першого інвестиційного союзу", то як повідомив Мазур, оператори, що отримали нещодавно 3G-ліцензії, звернулися в комісію і попросили перевірити, чи не будуть передавачі цієї компанії створювати перешкод для роботи нових 3G-мереж. Адже частоти цього оператора (1900-1920, 1980-2000 МГц) межують з діапазонами, призначеними під UMTS.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!