У ЄС кажуть, що підвищення мита на імпорт може бути неефективним

Вівторок, 3 березня 2015, 16:49

Рішення України збільшити свої митні тарифи на 5-10% викликає питання щодо ефективності таких кроків.

Про це сказав голова торговельно-економічної секції Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж в інтерв’ю бюлетеню представництва.

"Імпорт уже зменшується через девальвацію. Тож з’являється питання, чи не стосується підвищення імпортних мит товарів, які Україна не може виробити сама. Тоді це означає, що деякі компанії будуть змушені зупинитися (бо Україна не може виробляти товарів, які би замістили важливий для них імпорт), або це просто збільшить інфляцію, бо ціни на товари виростуть", - сказав Бердж.

За його словами, також виникає питання, чому Україна хоче підняти мито на 10% на сільськогосподарську продукцію та 5% на інші товари.

Реклама:

"Україна матиме захищати свою позицію перед СОТ, і багато держав-членів СОТ дуже чутливі якраз до дискримінації саме сільськогосподарської продукції", - додав він.

Бердж розповів, що Україна обґрунтувала зростання тарифів проблемами платіжного балансу.

"Будь-яка країна, яка є членом СОТ, може запровадити заходи для збалансування платіжного балансу, особливо коли валютні резерви країни дуже низькі. В Україні резерви зараз менше $6 мільярдів, що дорівнює одному місяцю експорту, тимчасом як загальноприйнятий безпечний рівень – 3 місяці експорту. Тож, з суто технічної точки зору, Україна може підвищити свої тарифи", - зазначив він.

Бердж також зазначив, що передусім необхідно зважити на думку МВФ з цього приводу.

"Інше питання – чи це правильне рішення у правильний час. Ідея цього кроку – здійснити тиск на імпорт, але імпорт і так падає. Зовнішня торгівля України майже збалансована. І девальвація гривні має значно більший вплив на імпорт, ніж зростання мита", - додав він.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: