"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Росії хочуть відібрати у Коломойського акції Evraz

Середа, 25 березня 2015, 12:10

Прокуратура і Слідчий комітет Росії перевірять, чи являється український олігарх Ігор Коломойський акціонером гірничо-металургійної компанії Evraz.

Про це пишуть "Известия".

Запит з вимогою перевірити зв'язок Коломойського і Evraz генпрокурору Юрію Чайці та голові СКР Олександру Бастрикіну направили депутати Валерій Рашкин і Сергій Обухов, пише видання.

У разі якщо факт приналежності Коломойському частки в російській компанії підтвердиться, до вже заарештованих в Росії активів українського олігарха - офісної будівлі в Москві, оздоровчого комплексу "Таврія" у Криму - можуть додатися й акції Evraz.

Реклама:

Evraz - одна з найбільших у світі вертикально інтегрованих металургійних і гірничодобувних компаній з активами в Росії, в Україні, в Європі, США, Канаді та Південній Африці.

У 2013 році Evraz виробив 16,1 млн тонн сталі. Основний акціонер Evraz - кіпрська компанія Lanebrook (близько 67% акцій). Бенефіціарами Lanebrook є бізнесмен Роман Абрамович (31,3% Evraz), Олександр Абрамов (21,8%), президент Evraz Олександр Фролов (10,9%) та виконавчий директор Evraz Євген Швідлер (3,1%).

Депутати нагадують, що деякі активи українського олігарха заарештовані - зокрема, майно оздоровчого комплексу "Таврія" та майно ЗАТ "Еліт-холдинг", співзасновниками якого є Коломойський та афілійовані з ним особи.

"Згідно з даними офіційного сайту Evraz, зазначений олігарх не входить в число осіб, яке прямо або опосередковано володіють більше 3% акцій компанії, що тим не менше не означає, що Коломойський взагалі не є бенефіціаром", - йдеться у запиті.

За словами Рашкіна, акції Evraz, якщо вони є у Коломойського, повинні бути заарештовані і націоналізовані.

Видання наголошує, що Коломойський став акціонером Evraz в 2008 році, коли продав російській компанії свої металургійні активи - Дніпропетровський металургійний завод імені Петровського (95,57%), гірничо-збагачувальний комбінат "Суха Балка" (99,25%), коксохімічні заводи "Дніпрококс" (98,65%), "Баглейкокс" (94,37%) і "Дніпродзержинський" (93,86%). Ці активи оцінювалися на той момент в 2,2 млрд доларів.

Сума угоди становила понад 1 млрд доларів. Крім цього, Коломойський також отримав 4 195 150 акцій Evraz, повідомляла компанія. Акціонерний капітал Evraz становив станом на 31 грудня 2008 122 504 803 акції.

Пізніше стало відомо, що додатково Коломойський продав акціонерам Evraz 50% Південного гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК, Кривий Ріг). Власником акцій ГЗК стала кіпрська компанія Lanebrook ltd. Через неї Роман Абрамович, Олександр Абрамов і Олександр Фролов контролюють гірничо-металургійну компанію Evraz plc.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!