Яресько відкидає варіант "м'якої реструктуризації" боргу

Вівторок, 24 березня 2015, 17:09

Варіант "м'якої реструктуризації" зовнішнього боргу України - винятково за рахунок пролонгації, є неприйнятним варіантом.

Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько, передає "Інтерфакс-Україна".

"Реструктуризація не може бути лише за рахунок пролонгації боргу, це не задовольняє один з орієнтирів (програми МВФ), зокрема - зниження до 2020 року процентного співвідношення суверенного й гарантованого державою боргу до ВВП до 71% ", - заявила вона в інтерв'ю телеканалу Bloomberg.

Водночас, Яресько не уточнила, які умови реструктуризації є прийнятними для Мінфіну.

Реклама:

"Є три змінні в цьому рівнянні: зниження купона, списання частини основної суми боргу, а також пролонгація зобов'язань. Що ми отримаємо у результаті, залежить від консультацій з кредиторами. Це багато в чому залежить від того, яка кількість кредиторів візьме участь у переговорах, на якому рівні вони відбуватимуться, оскільки є суверенний борг, квазісуверенний борг і борг держкомпаній, гарантований державою", - пояснила вона.

Як повідомлялося, рада директорів МВФ 11 березня схвалила надання Україні SDR12,348 млрд (близько 17,5 млрд доларів) у рамках програми EFF.

Нова програма передбачає широку двосторонню й багатосторонню підтримку з боку інших кредиторів, зокрема тримачів суверенних позик, з якими український уряд має намір провести консультації щодо поліпшення середньострокової боргової стійкості і сподівається скоротити виплати за державним і гарантованим державою боргом на 15 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!