"Укрзалізниця" замовила Єремеєву дизель за 2,4 мільярди дорожче від ринку

Понеділок, 16 березня 2015, 09:51

ДП "Укрзалізничпоста" уклало угоду з ТОВ "Вог Аеро Джет" на поставку дизпалива на суму 2,4 мільярда гривень по 23,970 гривні за тонну.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Як пише видання, йдеться про постачання 100 000 тонн дизпалива. На момент акцепту 19 лютого тендерна ціна була нижчою від ринкових цін, які були на рівні 25 тисяч гривень за тонну. Однак зараз гуртові ціни на дизпаливо вже є суттєво нижчими.

За даними OilNews, через укріплення гривні ціна дизеля опустилася до позначки 23 200 гривні за тонну, а російський ресурс в Харківській області - до 22 тисяч гривень за тонну.

Реклама:

Окрім фірми-переможця, на торгах брало ще троє учасників - МПП "ВК Імпекс", ТОВ "Укройлпродукт" і ДП "Укртранснафтопродукт".

"Дрібні оператори не могли взяти участь у тендері "Укрзалізничпостачу", оскільки залізничники розбили всю закупівлю на п'ять крупних лотів по 20 тис тонн. Такі обсяги можуть постачати лише крупні імпортери", - пише видання.

Також бажаючі взяти участь в тендері мали внести забезпечення пропозиції конкурсних торгів в розмірі 10,7 млн грн. за кожен з п’яти лотів. Відтак для участі у торгах по всіх лотах фірма мала відволікти 53,5 млн грн.

Фірма "Вог Аеро Джет" входить у паливну групу "Континіум" народного депутата Ігоря Єрємєєва. Кінцевим власником офіційно записана голландська фірма "Вест Оіл Групп Холдинг Б.В.".

Власником "ВК Імпекс" записаний Микола Голанов, відомий як начальник відділу технічної експлуатації АЗС тієї ж групи "Континіум". "Імпекс" зареєстрований у Луцьку на одній адресі ще з низкою компаній - з місцевою філією "Золотого Екватора" Єремеєва та ТОВ "Дельта Вест Оіл Груп".

Зараз власником останньої фірми є вищезгадана голландська компанія "Вест Оіл Груп Холдінг Б. В.". А першими засновниками були партнери Єрємєєва по "Контініуму" Степан Івахів та Сергій Корецький.

Ще два учасники - держпідприємство "Укртранснафтопродукт" і ТОВ "Укройлпродукт" - фігурували у скандалі з арештованим дизпаливом біглого бізнесмена Сергія Курченко.

Фірма "Укройлпродукт" входить до групи компаній "Фактор" Сергія Тищенка, колишнього чоловіка Олени Тищенко, повязаної з нардепом Сергієм Пашинським, що після Майдану очолював Адміністрацію президента.

ДП "Укртранснафтопродукт" з червня 2014 року очолив Володимир Гаврилов, відомий як засновник ТДВ "Концерн "Весна", яке є співзасновником ПрАТ "Страхова компанія "Весна-Поліс". Акціями останнього володіє Володимир Горб, який очолював компанію "Славутич-капітал" Геннадія Корбана – нинішнього заступника губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, що Укрзалізниця транслювала торги по цьому тендеру онлайн. Попри це переможцем цього тендеру, як і минулого року стало "Вог Аеро Джет".

За даними "ВДЗ", компанія почала вигравати тендери у грудні 2013 року і вже отримала держзамовлень на 6,5 млрд грн. Більша частина суми припала на останній та минулорічний паливний тендер "Укрзалізничпостачу", розіграний з "рідною" компанією "Укрпостач-Нафтотрейд".

Новий міністр інфраструктури Андрій Пивоварський раніше працював у паливній групі Ігоря Єремеєва гендиректором "Континіуму".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: