Дії Путіна можна спрогнозувати за поведінкою біржі - дослідження

Субота, 28 лютого 2015, 12:17

Слідкуючи за інсайдерською торгівлею на російській біржі можна спрогнозувати поведінку Кремля на зовнішньополітичній арені.

До такого висновку дійшли аспіранти Корнельського університету Філіп Сільва і Катерина Волкова, пише "Radio Liberty".

Дослідження Сілви і Волкової базується на спостереженні за показником Синхронізованої за обсягом ймовірності інформованої торгівлі на біржі (VPIN).

Якщо значення цього індикатора різко зростає, значить інсайдери активізувалися перед якоюсь дуже важливою подією, яка може мати економічні наслідки.

Реклама:

Використовуючи цю модель до аналізу біржевих даних напередодні анексії Криму, дослідники помітили різке зростання VPIN 27 та 28 лютого 2014 року по конкретних позиціях на біржі.

"Протягом тих двох днів, відносини між Україною та РФ були, безумовно, дуже напружені. На тому тижні Путін закликав провести військові навчання у західній Росії та озброїв людей, які пізніше захоплювали урядові будівлі у Криму", - пише Волкова.

Але якщо велика кількість інвесторів очікувала анексії українського півострова, ринки цього не показували, каже Волкова.

"Не було жодних серйозних знижень на фондовому ринку ... до 1 березня, коли Рада федерації на прохання Путіна дозволила використовувати російські збройні сили за кордоном", - повідомила вона.

"Дані під час цього дводенного періоду дійсно показують "незвично високу активність інформованих торговців, які отримали прибуток (або уникнули втрат)" від анексії Криму", - йдеться у дослідженні.

Як зазначається, не всі учасники ринку зобов’язані розкривати інформацію про свої продажі. Однак, була одна особа, яка була зобов’язана повідомити цю інформацію: голова ради директорів "Газпрому" Віктор Зубков.

11 лютого 2014 року він продав свою частку в компанії (емітент дізнався про це 13 березня) приблизно за 34,5 млн рублів. Ці акції Зубков купив за 30 млн рублів за півроку до того. 3 березня 2014 року акції "Газпрому" обвалилися на 14%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: