"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фармацевтична мафія у Раді блокує передачу закупівель ліків міжнародним організаціям - експерти

Четвер, 26 лютого 2015, 20:57

Передача закупівель ліків міжнародним організаціям на межі зриву.

Про це йдеться у відкритому зверненні представників пацієнтських і антикорупційних організацій та експертів Реанімаційного Пакету Реформ до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана.

На сьогодні вже зареєстровано 6 законопроектів, які врегульовують ті самі норми які були створені виключно для затягування процесу, йдеться у листі. Загальна сума, на яку планується передати закупівлі ліків, становить приблизно 1,1 млрд гривень.

Як зазначається, щойно були зареєстровані законопроекти №2150 та №2151, які передають закупівлю ліків  ЮНІСЕФ та ВООЗ,  на сайті Верховної Ради в той же день почали з’являтися альтернативні законопроекти-клони, зокрема - 2150-1 та№2151-1.

Реклама:

Крім того, законопроекти, які врегульовують ті самі норми, були зареєстровані і в іншому комітеті, а саме 2152. Авторами  їх є власник фармацевтичної компанії Дарниця Гліб Загорій, Олександр Третяков, Олександр Дроздик та Ігор Алексєєв.

За день кількість альтернативних законопроектів зросла до 6. На сайті з’явилися законопроекти 2150-2 та 2151-22152-1, зареєстровані народними депутатами І. Сисоєнко та К. Яринічем.

"Мета появи  цих законопроектів одна - затягнути процес передачі закупівель міжнародним організаціям та зірвати його", - стверджує Віталій Шабунін, голова правління "Центру протидії корупції".

За його словами, передача закупівель повинна відбутися не пізніше березня, щоб ліки були придбані вчасно.

"Затягування ж процесу голосування у Раді дасть можливість залишити всі корупційні схеми, які існують в МОЗі під час проведення закупівель та знову заробляти на хворих людях з фармацевтичної мафії", - вважає Шабунін.

Законопроекти №2150 та №2151 були розроблені Міністерством охорони здоров’я спільно з міжнародними експертами та громадськими організаціями. Їх зареєстрували народні депутати від різних політичних партій та профільних комітетів: О. Богомолець, В. Сюмар, Г. Гопко, І. Іонова, О. Корчинська та Р. Семенуха.

"Попри те, що альтернативний пакет законопроектів був просто скопійований з основного законопроекту, він все ж таки містить низку відмінностей, які спрямовані на унеможливлення імплементації самої ідеї міжнародних закупівель", - стверджує Лана Сінічкіна, партнер юридичної фірми "Арцінгер", що спеціалізується у сфері охорони здоров’я.

Зокрема, за її словами, там відсутня необхідна конкретика, яка забезпечувала би ухвалення відповідних підзаконних актів.

"Більш того, термін дії реєстрації та терміни постачання препаратів в альтернативному законопроекті обмежуються 2015 роком, що знову ж таки робить цей проект таким, що не може бути реалізований", - заявляє Сінічкіна.

"Саме тому, детально проаналізувавши всі зареєстровані на сьогодні законопроекти, можна стверджувати - це є штучне блокування передачі закупівель ліків міжнародним організаціям", - підсумувала вона.

Слід нагадати, що передача закупівель міжнародним організаціям є частиною Коаліційної угоди, підписаної всіма фракціями коаліції Верховної Ради.  Тому у відкритому зверненні активісти звертаються до голови Верховної Ради з проханням включити саме законопроекти №2150 та №2151 до порядку денного сесії.

"Від цих законів залежить життя сотень тисяч українців, зокрема - дітей, - стверджує Дмитро Шерембей, голова БФ "Пацієнти України". - Провал закупівель в минулому році залишив українських малюків без вакцинації, а хворих без ліків. Цього не можна допустити ще раз!!! Ми вимагаємо щоб уже наступного тижня законопроекти №2150 та №2151 були внесені до сесійної зали. Часу в пацієнтів більше не має".

Сьогодні міжнародні організації закуповують ліки та вироби медичного призначення для урядів у більш ніж 100 країнах світу.

Попередньо, Україна має передати ВООЗ та ЮНІСЕФ закупівлю всіх дитячих вакцин, ліків для дітей з орфанними захворюваннями, закупівлі ліків для хворих на гемофілію, СНІД, гепатити, туберкульоз на загальну суму приблизно 1,1 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!