НБУ скасував заборону банкам 26-27 лютого купувати валюту за дорученням клієнтів

Середа, 25 лютого 2015, 21:19

Національний банк пом'якшив введені в середу постановою №130 обмеження на валютному ринку і скасував заборону уповноваженим банкам здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів 26 і 27 лютого.

Відповідні правки до постанови №130 від 24 лютого внесені постановою правління НБУ №131 від 25 лютого, яка набуває чинності з 26 лютого.

Крім того скасована ще одна норма 130 постанови, згідно з якою банки мали право здійснювати власні операції з купівлі безготівкової іноземної валюти за гривні в межах встановлених лімітів відкритої валютної позиції в сумі, що не перевищує 0,5% розміру регулятивного капіталу банку, протягом одного робочого дня .

У той же час залишена в силі норма про збільшення з трьох до чотирьох операційних днів терміну, після закінчення якого зарахована на спецрахунки гривня може бути спрямована на покупку іноземної валюти або можуть бути здійснені авансові платежі у валюті за імпорт на суму понад 50 тисяч доларів.

Реклама:

Таким чином, з четверга попит на валюту повернеться на міжбанківський ринок. У середу в умовах різкого падіння попиту і норми про обов'язковий продаж 75% валютної виручки Нацбанк викупив на ринку близько 80 млн доларів за офіційним курсом 28,046032 гривні за долар.

Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва заявила, що ці кошти будуть спрямовані на інтервенції в наступні дні, коли попит повернеться на ринок.

Як повідомлялося, спочатку НБУ в умовах обвального падіння гривні заборонив банкам здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів (у тому числі із заяв, які були подані до 25 лютого) з 25 лютого до 27 лютого 2015 року включно.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: