В Україні стрімко дорожчає борошно

Вівторок, 24 лютого 2015, 20:06

В Україні стрімко дорожчає пшеничне борошно.

Про це йдеться у повідомленні компанії "ПроАгро".

Як зазначається, незважаючи на повзуче зростання цін на продовольчу пшеницю, мірошники весь цей час намагалися максимально стримувати відпускні ціни.

"Наприклад, якщо на кінець січня пшениця 2 класу в порівнянні з початком сезону подорожчала на 55%, то борошно - лише на 27%, тобто вполовину менше", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

При цьому ціну борошна в основному формує саме ціна зернової сировини, хоча і інші складові борошномельного виробництва - логістика, електроенергія, амортизація та технічне обслуговування обладнання, банківські кредити - за цей час аж ніяк не подешевшали.

"Іншими словами, виробники борошна жертвували своєю рентабельністю, щоб утримувати купівельний попит", - йдеться в повідомленні компанії.

"І все ж вибухове зростання цін на пшеницю в поточному місяці, коли ціни спочатку ставили, а потім били свої ж рекорди, перекинувся на ринок пшеничного борошна", - повідомляє прес-служба.

Тільки за минулий тиждень пропозиція виробниками продукції вищого сорту, за даними моніторингу компанії, подорожчала майже на чверть - до середніх 6,4 тисяч гривень за тонну.

На поточному тижні ціни ще можуть зрости на 1 тисячу гривень за тонну і навіть більше.

У всякому разі, найдешевшу пропозицію вищого сорту вдалося знайти в Сумській області - 6 тисяч гривень за тонну EXW, а найдорожчим борошном торгували на Дніпропетровщині - 8,5 тисяч гривень за тонну.

При цьому, за даними компанії, у багатьох виробників борошна просто немає.

"Невеликі підприємства не наважуються купувати пшеницю, яка подорожчала, оскільки не впевнені, що потім зможуть збути свою продукцію за економічно обґрунтованою ціною. Деякі шукають "давальців" сировини, інші просто зупинили виробництво і зайняли вичікувальну позицію, спостерігаючи за відчайдушною девальвацією гривнв", - йдеться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!