Датська крона зазнала найсильнішого обвалу за 14 років

Понеділок, 23 лютого 2015, 11:10

20 лютого датська крона продемонструвала найбільше падіння до євро з 2001 року.

Про це пишуть "Весті.Економіка".

Як повідомляється, досі центральний банк країни неодноразово знижував депозитну ставку і навіть припинив випуск нових облігацій.

Простіше кажучи, робив усе, щоб хоч якось зупинити зміцнення своєї валюти.

Реклама:

Як відомо, бажаних результатів ті дії не принесли, і ЦБ почав розглядати більш дієві заходи.

Про це поспішив повідомити глава Економічної ради Данії Ханс Йорген Вітта-Якобсен, який заявив, що в разі необхідності ЦБ Данії готовий вдатися до контролю за рухом капіталу. Це і стало драйвером обвального падіння крони.

 

Варто відзначити, що ослаблення становило 0,23%, що за будь-яким ринковими мірками не є істотною зміною, але для крони цей рух став максимальним за 14 років.

Нагадаємо також, що Данія в 1999 році не стала переходити на єдину європейську валюту, а вирішила прив'язати до неї крону на рівні 7,46 крони. Допускаються коливання датської валюти до євро в діапазоні 2,5%.

Приблизно з середини минулого року учасники ринку почали грати на зміцнення крони до євро, і з часом тиск тільки посилювалося.

Кульмінація почалася, після того як ЄЦБ оголосив про запуск програми кількісного пом'якшення. З початку року ЦБ Данії вже чотири рази знижував депозитну ставку, і зараз вона становить мінус 0,75%.

Ринок відчув "запах крові" і продовжив робити ставку на відмову ЦБ Данії від прив'язки своєї валюти. Так чи інакше, повідомлення про можливе обмеження за рухом капіталу спекулянтів все ж відлякало, хоча експерти не вірять у такий розвиток подій.

Наприклад, головний аналітик Danske Йенс Нервіг вважає таке рішення ЦБ вкрай малоймовірним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: