Ахметов через донецький суд зняв заборону переказувати гроші в зону АТО

Вівторок, 17 лютого 2015, 17:51

Рішенням Донецького суду, який засідає зараз в Слов'янську, олігарх Рінат Ахметов зупинив дію постанови Нацкомісії регулювання енергетики, якою заборонялися перекази грошей в зону, окуповану терористами "ЛНР-ДНР".

Про це на своїй сторінці в Facebook написав народний депутат Сергій Лещенко.

За його словами, компанія Ахметова "Східенерго" включається в боротьбу за гроші українських громадян пліч-о-пліч з "Донбасенерго" Януковича.

"Ахметов і Янукович хочуть, щоб держпідприємство "Енергоринок" платило за електроенергію, вироблену і спожиту на окупованих територіях", - написав Лещенко.

Реклама:

За офіційною інформацією "Укренерго", перетікання електроенергії з зони "ЛНР-ДНР" на територію, контрольовану українською владою, наближається до нуля з середини січня.

"За інформацією джерел, вже в понеділок ввечері "Енергоринок" перевів Ахметову 410 млн гривень на підставі цього визначення суду. Однак до адресата вони не дійшли - заблоковані Держфінмоніторингом", - підсумував депутат.

Раніше Державна служба фінмоніторингу України заблокувала перераховані на адресу ПАТ "Донбасенерго" 200 млн грн від держпідприємства "Енергоринок".

Як повідомлялося, НКРЕКУ постановою №158 від 2 лютого заборонила "Енергоринку" проводити розрахунки з енергогенеруючими підприємствами (ТЕС, ТЕЦ, ВЕС), які знаходяться на непідконтрольних української влади територіях.

Постанова працює протягом дії розпорядження Кабінету міністрів про тимчасові надзвичайні заходи на ринку електроенергії.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина, припинення розрахунків "Енергоринку" з генеруючими підприємствами, що знаходяться в зоні АТО, послужить стимулом до пошуку механізмів оплати електроенергії, споживаної в цьому регіоні.

Окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням від 13 лютого призупинив застосування цієї постанови НКРЕКУ по відношенню до ПАТ "Донбасенерго".

"Донбасенерго" експлуатує Старобешівську і Слов'янську ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт.

ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" 21 серпня 2013 переміг у конкурсі з приватизації 60,773% акцій "Донбасенерго", запропонувавши за нього 718,92 млн грн при стартовій ціні 641 млн грн. Ще 25% акцій генкомпанії належить державній НАК "Енергетична компанія України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: