"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд Амстердама зобов'язав Роснефть виплатити збитки колишнім акціонерам ЮКОСа

Середа, 11 лютого 2015, 17:24

Суд Амстердама визнав, що "Роснефть" та її колишня структура "Промнефтьстрой" зобов'язані відшкодувати збитки Yukos International.

Розмір збитків не вказується, він буде розглядатися окремо, випливає з рішення, опублікованого в середу на сайті суду, передає РБК.

Представник "Роснефти" поки не прокоментував ситуацію.

"Промнефтьстрой" - колишня структура "Роснефти", яка ще в 2007 році в ході банкрутства ЮКОСа отримала контроль над Yukos Finance, яка контролювала частину зарубіжних активів нафтової компанії.

Реклама:

У 2007 році в ході банкрутства ЮКОСа "Промнефтьстрой" придбала голландську Yukos Finance на конкурсних торгах приблизно за 300 млн доларів. Найбільшими активами Yukos Finance були контрольний пакет литовського нафтопереробного заводу Mazeikiu nafta і майже половина словацького нафтопроводу Transpetrol.

Але ці активи так і не дісталися "Роснефти" - колишні акціонери ЮКОСу їх перевели в два так звані штихтинги, а компанії отримали натомість депозитарні розписки. У 2006-2008 роках Yukos International продала 53,7% акцій Mazeikiu nafta за 1,2 млрд доларів і 49% акцій словацької трубопровідної компанії Transpetrol за 240 млн доларів.

Але в березні 2008 року "Промнефтьстрой" і "Роснефть" добилися арешту рахунків Yukos International. Yukos заявляла, що те рішення суду Амстердама обмежило її здатність інвестувати кошти в найбільш надійні активи, такі як дорогоцінні метали. Це рішення згодом було скасовано Верховним судом Нідерландів.

Компанія Yukos International UK BV вимагала стягнути з "Роснєфті" і з відповідачів в рахунок відшкодування понесених збитків 333 млн доларів, плюс відсотки на цю суму з лютого 2011 року.

Приводом для позову став арешт банківського рахунку Yukos International UK BV, який був проведений в 2008 році за рішенням Третейського суду Амстердама у зв'язку з арештом і ліквідацією ЮКОСа.

Суд почав розглядати справу в 2012 році, а восени того ж року "Роснефть" подала заперечення на позов, заявивши, що суд належним чином виніс наказ про арешт і що компанія Yukos International UK BV не зазнала жодних збитків внаслідок розміщення своїх коштів на процентному рахунку, обраному нею самою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: