Українці забрали з банків більше 200 мільярдів гривень - ЗМІ

Середа, 11 лютого 2015, 11:32

За 2014 українці "винесли" з українських банків близько 55 млрд гривень і 9,4 млрд доларів.

Про це йдеться даних Нацбанку, пише Hubs.

За іншими даними, які отримав Hubs від банкірів, відтік по банківській системі становив  53 млрд гривень, 7,3 млрд доларів і мільярд євро.

Відтік по 158 банкам, які на початок цього року залишалися живими (на початок 2014 року в країні працювало 180 банків), становив близько 40 млрд гривень і 8 млрд доларів.

Реклама:

Таких втрат банківська система України ще не знала. З 158 банків депозитний портфель у гривні збільшив тільки 41, у валюті - всього 21. Із системи пішло 22% гривневих депозитів і 40% - валютних.

Як пише автор, погоду робили найбільші банки.

"Приватбанк" (найбільший банк в країні) віддав вкладникам близько 9,7 млрд гривень і 2,2 млрд доларів. З відтоку в абсолютних значеннях "Приват" - антилідер. Але якщо подивитися на динаміку, то портфель скоротився менше, ніж ринок: на 16% в гривні і на 38% у валюті.

Більшу частину відтоку банк дніпропетровських мільярдерів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова покрив своїми грошима.

У 2014 році "Приватбанк" отримав близько 10 млрд гривень стабкредитів, які були розраховані на виплати вкладникам.

"Дельта Банк" займає друге місце по відтоку в гривні і третє по валюті. Вкладники змогли забрати 4,2 млрд гривень (27,7%) і 545 млн доларів (40%).

Другу половину року банк мав серйозні проблеми з ліквідністю. Гроші повертали не всім вкладникам. Найбільший акціонер "Дельти" Микола Лагун обіцяв почати виплати в повному обсязі з 5 січня. Ця обіцянка досі не виконано. Так само, як і заявлена в минулому році докапіталізація на 1,2 млрд гривень.

"Дельта" включена в список системних банків. Якщо акціонери не знайдуть способу його порятунку, державі доведеться його націоналізувати.

Менше всіх в топ-20 втратив "Ощадбанк", з якого забрали тільки 9,1% гривневих депозитів, або 2,6 млрд гривень. У валюті держбанк втратив більше - 26,3% ( 236 млн доларів). Ще один державний банк, "Укрексімбанк", свій гривневий портфель навіть збільшив на 116 млн гривень. Зростання - всього 1,5%.

Як пише видання, у валюті не все так гладко: з банку пішла чверть портфеля (близько 300 млн доларів).

Збільшити портфель змогли лише деякі банки. Угорський ОТП Банк зміг залучити на 38% або 825 млн гривень більше гривневих вкладів. Компанію йому склали ще два великих банки: націоналізований Укргазбанк (+203 млн, або 7,3%) і державний Укрексімбанк (+116 млн, 1,5%).

Друге місце за припливом гривневих вкладів - у Експобанку. Він наростив портфель на 124% або на 380 млн гривень. Тепер ці гроші вкладникам має повернути Фонд гарантування вкладів.

У вересні минулого року в банк ввели тимчасову адміністрацію, а в січні цього року Нацбанк відкликав у нього ліцензію. Тепер про те, що колись був такий банк, нагадує тільки дисконтна карта київської мережі "Мегамаркет".

Дала результат масивна рекламна кампанія банку "Михайлівський". У гривні його портфель зріс у п'ять разів (на 366 млн гривень), у валюті на 50% (або на 4 млн доларів).

У лідери по припливу як у гривні, так і у валюті потрапив Міжнародний інвестиційний банк, що належить Петру Порошенко: плюс 127,3 млн грн (+ 46,7%) і 10,8 млн доларів (+ 25,8%).

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: