У Путіна відмовилися реструктуризувати "кредит Януковича"

Вівторок, 10 лютого 2015, 17:25

Україна звернулася до Росії з проханням про реструктуризацію її боргу, проте РФ зацікавлена в поверненні валютних коштів, вкладених в українські євробонди, і не готова до розстрочки чи відстрочення щодо погашення цих зобов'язань.

Про це заявив журналістам міністр фінансів РФ Антон Сілуанов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Україна звернулася з проханням про реструктуризацію боргу. У мене були переговори з моїм українським колегою", - сказав він.

"Повернення наших ресурсів, вкладених колись в облігації іншої країни, дуже важливе, тому ми не готові йти на відстрочення та розстрочки", - наголосив він. Сілуанов зазначив, що переговори відбулися минулого місяця.

Реклама:

За словами міністра, російська сторона висловила нерозуміння щодо того, що в ухваленому Україною бюджеті на поточний рік не відображені кошти на погашення зобов'язань перед Росією в 3 млрд доларів у грудні.

"Українські колеги запевнили, що такі гроші є в бюджеті, з іншого боку, звернулися із пропозицією про реструктуризацію цієї заборгованості", - сказав він.

"Позиція Росії - ми маємо право вимагати дострокового пред'явлення до стягнення боргу, оскільки порушена ковенанта (умова, що передбачає можливість вимагати дострокового погашення боргу, якщо рівень держборгу перевищує 60% ВВП), але поки що цим не користуємося. З іншого боку, ми розраховуємо й чекаємо на погашення зобов'язань, які Україна нам винна буде в грудні", - зазначив також міністр.

За його словами, будь-які валютні надходження до бюджету важливі. Кошти, які мають надійти в грудні від України в рахунок погашення цього боргу, враховані "в планах, у платіжному балансі та в бюджеті".

"Ми зараз не в тій ситуації перебуваємо, коли могли б легко розлучатися із зобов'язаннями перед нами", - сказав Сілуанов.

За його словами, оскільки українські колеги підтвердили, що кошти на погашення закладені у бюджеті, то "ми відреагували таким чином, що слово міністра фінансів багато означає, очікуємо ці гроші в грудні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: